Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Friheten som egenföretagare väger tungt för Jörgen

Det finns många anledningar att vara egenföretagare. Friheten är det som Gävleföretagaren Jörgen Arvebäck värdesätter högst.
– Att kunna planera och styra min vardag och livsinriktning men även att tidsmässigt kunna planera mitt liv, säger han.

Jörgen Arvebäck är i grunden utbildad till sågverkstekniker men efter några år inom den branschen sadlade han om och studerade ekonomi i stället. Med en farfar som drev droskrörelse i Kristinehamn och en far som drev eget inom entreprenad och försäljning låg steget att bli egenföretagare nära till hands.

I dag driver Jörgen JA Inkasso & Consulting AB, ett bolag inom inkasso och kreditrådgivning, i Gävle.
– Jag gillar att söka nya utmaningar och projekt så jag trivs väldigt bra som egenföretagare. Friheten att planera och styra min arbetsvardag och livsinriktning men även att tidsmässigt kunna planera mitt liv är det jag uppskattar mest, säger han.

För att lyckas med sitt företag gäller det att samla energi och inspiration när tillfälle ges. Jörgen laddar sina batterier med bland annat biodling, slalom och resor.

A-kassan – en självklarhet
Redan när Jörgen Arvebäck startade eget gick han med i SMÅA, a-kassan för företagare.
– Allt kan hända i ens liv och verksamhet. Att då stå utan a-kassa är inget jag rekommenderar någon. Det var givet för mig att gå med i SMÅA, det var det naturliga valet och kändes rätt när jag startade firma, säger han och fortsätter:
– Tryggheten att veta att ens a-kassa arbetar med företagare ser jag som att man förstår och begriper ens vardag jämfört med de andra a-kassorna.

”Att stå utan a-kassa är inget jag rekommenderar någon”

Jörgens argument varför en företagare ska gå med i a-kassan
1) Allt kan hända i ens liv. Helt plötsligt kan marknaden förändras som gör att man kanske måste byta inriktning i sitt liv och i en sådan övergång är a-kassan en ekonomisk trygghet.
2) Av familjeskäl. Skulle något hända som gör att man inte kan jobba utsätter man familjen för en ekonomisk prövning som hade kunnat undvikas.
3) SMÅAs stilleståndsersättning som gör att man kan gå utan uppdrag/jobb en tid men ändå behålla företaget. Det var nog många företagare som under covidtiden kunde använda sin a-kassa och samtidigt rädda sitt företag.


FAKTA Jörgen Arvebäck

Ålder: 52 år

Bor: Centrala Gävle

Familj: Fru och en son

Företag/bransch: Inkasso och kreditrådgivning

Arbetar som: VD JA Inkasso & Consulting AB

Medlem i SMÅA sedan: 2002

Uppdaterat: 12 december 2022