Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Vill du byta a-kassa?

Vi hjälper dig med bytet

Alla a-kassor har samma regler och villkor men det finns skillnader. SMÅA är specialiserade på just företagarfrågor och en lång erfarenhet som gör att vi kan guida dig rätt om du har frågor eller blir arbetslös. Är du medlem i annan arbetslöshetskassa? Inga problem, vi hjälper dig med inträdet i SMÅA och ser självklart till att du får med dig all din medlemstid från din nuvarande a-kassa. När du fyller i ansökan om medlemskap kan du kryssa i att du vill ha hjälp med bytet. Du får då med dig din medlemstid från din tidigare a-kassa och vi ser till att du inte får något glapp i ditt medlemskap.

Varför SMÅA?

Sveriges största a-kassa för företagare

SMÅA har över 100 000 medlemmar över hela landet i alla möjliga branscher, och är verksamma i alla företagsformer.

Oberoende

Vi är en renodlad a-kassa utan kopplingar till fackförbund eller politisk organisation. Månadsavgiften är 159 kronor.

Specialister

Vi är specialiserade på företagarfrågor och har lång erfarenhet, det gör att vi kan guida dig rätt om du har frågor eller blir arbetslös.

Medlemsservice

Medlemsservice med handläggare som kan ge dig rådgivning, personlig service och ifyllnadsstöd om du blir arbetslös.

Familjeskydd

Även familjemedlemmar anställda i företaget kan försäkra sig.

Inkomstförsäkring med konkursskydd

Du kan välja att lägga till en inkomstförsäkring med konkursskydd, marknadens starkaste skydd för företagare.

Medlemsförmåner

Som medlem i SMÅA får du även tillgång till flera förmåner via våra samarbetspartners.

Guide för att byta a-kassa

Byta a-kassa

Det är inte svårt att byta a-kassa men det är viktigt att det inte blir ett avbrott i medlemskapet mellan din tidigare a-kassa och ditt nya medlemskap i SMÅA.

Oftast kan vi hjälpa till med bytet och se till att det blir rätt. I din medlemsansökan kan du ge oss en fullmakt att avsluta ditt medlemskap i din nuvarande a-kassa. Vi hämtar uppgifter om ditt tidigare medlemskap elektroniskt, så det enda du behöver göra är att fylla i din medlemsansökan.

Ansök om bytet i god tid

Du kan tidigast bli medlem i en ny a-kassa från och med den första i månaden då din ansökan kommer in. Vill du bli medlem i SMÅA från den 1 april behöver du ansöka om medlemskap under april månad. Det går också bra att ansöka om medlemskap för kommande månad.

Så byter du a-kassa

  1. Ansök om medlemskap i SMÅA. Se till att du arbetar inom vårat verksamhetsområde. Kryssa i att du vill ge oss en fullmakt så hjälper vi dig med utträdet i din nuvarande a-kassa.
  2. Du kan även begära utträde själv från din nuvarande a-kassa, men se då till att du inte får något avbrott. Om du till exempel begär utträde i mars, behöver du ansöka om medlemskap hos oss under april månad.

Vi hjälper dig att byta till oss

Inom kort får du ett brev som bekräftar ditt medlemskap. Bekräftelsen skickas till dig via det kommunikationssätt som du valt i ansökan, exempelvis som brev, i digital brevlåda eller i våra e-tjänster.

Bra att veta! 
Om du får ersättning från a-kassan under tiden du gör ett byte, se till att meddela Arbetsförmedlingen att du är medlem i SMÅA. Bytet påverkar inte din ersättning men du behöver skicka in en ansökan om ersättning med tidrapporter så att SMÅA kan börja betala ut din ersättning.

Gör som Samuel och över 100 000 andra, bli medlem i SMÅA!

”SMÅA är en trygghet, precis som vilken annan försäkring som helst.”
Samuel Holmström, vd Lundqvist Trävaru AB

Gör som Agnetha och över 100 000 andra, bli medlem i SMÅA!

”Som medlem i SMÅA vågar jag satsa på mitt företagande.”
Agnetha Alenius Madsen, ägare Agnetha Alenius Incorporated AB

Vem kan bli medlem?

SMÅA är en arbetslöshetskassa för företagare, företagares make eller maka och övriga familjemedlemmar som arbetar inom små och medelstora företag verksamma i Sverige. Till små och medelstora företag räknas företag med 0-249 anställda. Vi försäkrar företagare från alla branscher och du kan vara medlem i SMÅA oavsett vilket sorts bolag du har.

Kontakta oss

Vår telefontid är vardagar klockan 09.00 till 11.00. Du når oss på 08-723 44 00. Du kan även skicka ett meddelande till oss om du hellre vill det, info@smakassa.se.

Om du skickar intyg eller blanketter med post använder du vår adress i Arjeplog: SMÅA, Fe 56, 938 88 Arjeplog.

Vanliga frågor och svar

Ta en titt bland våra vanligaste frågor och svar om medlemskapet.

Byt till SMÅA

Vi hjälper dig med bytet till a-kassan för just företagare och ser självklart till att du får med dig all din medlemstid från din nuvarande a-kassa.