Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Vi hjälper dig med ersättning

Genom att ansöka om medlemskap intygar du att du uppfyller villkoren som du kan läsa nedan. För att bli medlem i SMÅA måste du uppfylla villkoren om arbete inom vårt verksamhetsområde, eller ha uppfyllt dessa villkor när du senast arbetade.

Även personer i ledande ställning, inom med SMÅA samverkande näringslivsorganisationer, har rätt att bli medlem.

Grundförsäkring

För dig som gått med i a-kassan, men inte hunnit vara medlem i tolv sammanhängande månader, finns möjlighet att få ersättning från grundförsäkringen. Grundförsäkringen ger som högst 510 kronor per dag. Du måste även uppfylla ett arbetsvillkor. Om du har arbetat mindre än heltid innan arbetslösheten kan ersättningen bli lägre.

Inkomstbaserad ersättning

Du som varit medlem i en a-kassa i minst tolv månader, och som uppfyller ett arbetsvillkor inom medlemstiden, har rätt till inkomstbaserad ersättning. Hur mycket du får i ersättning per dag beror på vilken inkomst du haft samt i vissa fall på hur mycket du tidigare arbetat.

Nedan så kan du se nivåerna för den inkomstbaserade ersättningen:

Översikt inkomstbaserad ersättning

Det kostar bara 159 kr/mån!

Dag 1 – 100

80%

av inkomsten

Högst

1200 kr/dag

Dag 101 – 200

80%

av inkomsten

Högst

1000 kr/dag

Dag 201 – 300

70%

av inkomsten

Högst

1000 kr/dag

Dag 301 – 450

70%

av inkomsten*

Högst

1000 kr/dag

*Ersättning efter dag 300 betalas ut till dig som har barn under 18 år

Uppgifter för att räkna ut dagpenning

Företagare

Uppgifter från Skatteverket om dina inkomster från företaget. Det är enklast om du fyller i blanketten Begäran om utlämnande av uppgifter och skickar den till Skatteverket. Adressen framgår av blanketten. Du kan också få ett svarskuvert från SMÅA. Skicka blanketten direkt till Skatteverket.

Om du väljer att inte använda dig av blanketten måste du skicka in kopior av de tre senaste besluten om slutlig skatt tillsammans med bestyrkta kopior av dina näringsbilagor som ligger till grund för besluten om slutlig skatt.

Du måste också skicka in:

  • Kopia på pensionsbeslut om du uppbär pension.
  • Om du till exempel har varit sjuk eller varit föräldraledig under de tre senaste åren innan du blev arbetslös, och har arbetat samtidigt, ska du lämna uppgifter om i vilken omfattning du arbetat.

Anställd

Som anställd behöver du följande uppgifter för att räkna ut din dagpenning:

  • Arbetsgivarintyg.
  • Kopia på pensionsbeslut om du uppbär pension.
  • Intyg om utbetalda förmåner från Försäkringskassan.  I normalfallet för de tolv senaste månaderna.

I arbetslöshetsförsäkringen jämställs förtroendeuppdrag där man enligt lag har rätt till ledighet från en anställning med en anställning.

Mer om ersättning

target

Villkor för ersättning

Läs mer
target

Så söker du ersättning

Läs mer
target

Arbetsförmedlingens roll

Läs mer
target

Om medlemskapet

Läs mer

Vanliga frågor om ersättning

Bli medlem i dag

Det kostar bara 159 kronor per månad