Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

SMÅA påverkar

Tillsammans gör vi SMÅA stora. Det är inte bara ord, utan det är tillsammans som vi kan få till bättre villkor för företagare i trygghetssystemet. Det är tillsammans vi kan höja kunskapen om hur en företagares vardag ser ut.
Maria Sahlman Holmgren, ansvarig försäkringsjurist, Ulrika Westergren, kassaföreståndare, Cecilia Fors, försäkringskoordinator.

Som Sveriges största sammanslutning av företagare har SMÅA en stark röst i samhället. Ett viktigt sammanhang att lyfta fram företagarperspektivet i är under Almedalsveckan. Men det är inte det enda tillfället som SMÅA sätter ljus på företagares villkor och förutsättningar.
– Som den enda a-kassan med företagare som fokusområde har vi ett ansvar att höja kunskapen om hur trygghetssystemet fungerar för företagare i dag och belysa vikten av förändring. Både hos beslutsfattare och andra personer i ledande ställning, säger Jessica Tjällman, marknads- och kommunikationschef.

Lagen behöver reformeras

Förutom att svara på remisser har SMÅA besökt Regeringskansliet för samtal om företagares villkor. Då inför att Sverige ska få en ny försäkring för arbetslöshet. Där närvarade SMÅAs kassaföreståndare, ansvarig försäkringsjurist, försäkringskoordinator och kommunikationschef.
– Vi pratade dels om hur dagens regler slår och vilka lättnader vi anser ska ingå i den nya lagen. Att försäkringen behöver bli mer förutsebar så att företagare enkelt kan se vilken ersättning de kan vänta sig, säger Tjällman.

Rätten att marknadsföra sig

SMÅA har även bjudit in och fört samtal med Arbetsmarknadsdepartementet på samma tema.
– Vid årsskiftet upphörde de tillfälliga reglerna som tillät en arbetslös företagare att marknadsföra sig och sitt företag under tiden man får ersättning från sin a-kassa. Vi anser att snabbaste vägen till egen försörjning är det som borde värnas. Att kunna marknadsföra sin verksamhet parallellt med att man söker arbete via Arbetsförmedlingen är något SMÅA jobbat för, det ena behöver inte utesluta det andra. Den lättnaden i reglerna skulle inte medföra några kostnader för samhället, säger Jessica Tjällman.

Lovar förbättring

Från departementets sida menar man att a-kassan inte får vara en utfyllnad för olönsamma företag och på så vis snedvrida konkurrensen, därav det strikta regelverket för just företagare.
– Däremot säger man att den nya lagen ska innehålla flera förbättringar för företagare. Det är en fråga som SMÅA aktivt följer, säger Tjällman.

SMÅAs målsättning är att ge beslutsfattare och andra aktörer ökad insikt om vikten av ett trygghetssystem utformat för att fler ska starta företag.
– Sverige behöver personer som vågar och vill driva företag. Då måste vi även ha ett trygghetssystem som uppmuntrar företagandet, avslutar Jessica Tjällman.

Jessica Tjällman, marknads- och kommunikationschef

Fler nyheter

 • Juridisk rådgivning till dig som medlem i SMÅA

  Genom ett samarbete mellan SMÅA och legaltech-bolaget Kliently får nu SMÅAs medlemmar tillgång till juridisk rådgivning till ett förmånligt medlemspris.
  Läs mer
 • Årlig uppräkning av dagsförtjänsten

  Den 13 maj räknar vi upp den genomsnittliga inkomsten med 3,1 procent.
  Läs mer
 • Avvikande öppettider och ändrad utbetalningsdag

  Under vecka 18 har vi ändrade öppettider i samband med Kristi himmelsfärdsdag.
  Läs mer
 • Olle Lundin

  Extra förmånlig finansiering för SMÅAs medlemmar

  SMÅA vill att det ska finnas förutsättningar för dig att ta ditt företag till nästa nivå. Därför har vi nu inlett ett samarbete med Froda som ger dig som medlem förmånligare lånevillkor.
  Läs mer
Visa fler nyheter