Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Hälften av Sveriges småföretagare är oförsäkrade

I dag är det viktigare än någonsin att försäkra sin inkomst. Trots det står många företagare utan en försäkring för inkomstbortfall. En undersökning bland landets småföretagare visar att över hälften står utan medlemskap i en a-kassa.

Lågkonjunktur, konkurser, inflation, höga elpriser och höjda räntor. Statistik över antalet konkurser och antalet företagare som ansökt om ersättning från a-kassan de senaste åren vittnar om att det är en ekonomiskt orolig tid. Ändå är det många som inte känner till vilka möjligheter och rättigheter som de faktiskt har, när det kommer till att försäkra sin inkomst.

– Är det något som de senaste åren har lärt oss, är det att vi inte riktigt kan veta vad morgondagen har i beredskap. Yttre omständigheter kan sätta käppar i hjulen även för den mest etablerade och framgångsrika verksamheten. Vi vill att alla företagare i Sverige ska veta om den trygghet vi kan erbjuda, säger Jessica Tjällman, kommunikations- och marknadschef vid SMÅA, a-kassan för företagare.

Ersättning till flera tusen

En Novus-undersökning med företagare med en till fem anställda runt om i landet visar att 56 procent av dessa står utanför a-kassan.

– Undersökningen visar också att många inte tror att de har någon nytta av a-kassan. Vi betalar ut ersättning till flera tusen företagare varje år, så nyttan finns verkligen där men vi förstår att vi har ett viktigt uppdrag att nå ut bredare med information om hur arbetslöshetsförsäkringen fungerar, säger Tjällman.

Du kan lägga företaget vilande

Under 2022 betalade SMÅA ut 450 miljoner kronor till 6 138 individer. Men SMÅA stöter ofta på missuppfattningar om vad som krävs av en företagare för att få ersättning av a-kassan.

– Många tror att man behöver gå i konkurs eller avveckla bolaget men som företagare kan du även få ersättning om du behöver ha bolaget vilande under en period. Försäkringen finns till för att du som företagare ska ha trygghet för att våga satsa och en möjlighet att ställa om. SMÅA finns helt enkelt för att fler ska våga och vilja driva företag, säger Jessica Tjällman.

 

Fler nyheter

 • God Jul från SMÅA!

  Många julhälsningar blir det nu men även vi på SMÅA vill önska dig en riktigt fin julhelg.
  Läs mer
 • Det tillfälliga regelverket för företagare upphör

  Från och med 1 januari 2024 upphör det tillfälliga regelverket att gälla och i stället införs en treårsregel för vilande företag.
  Läs mer
 • Stabil handläggningstid på SMÅA

  Trots oroliga tider har SMÅA en stabil handläggningstid. I genomsnitt tar det tre veckor från det att du ansöker till dess du får beslut i ditt ärende.
  Läs mer
 • SMÅAs medlemmar erbjuds digital ekonomitjänst

  Som medlem i SMÅA får du utvalda förmåner hos Aspia som kan hjälpa dig i ditt företagande. Aspia bjuder bland annat på startkostnaden i Aspia Go – en digital ekonomitjänst för småföretagare – till ett värde av 1 950 kronor.
  Läs mer
Visa fler nyheter