Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Om du använder en enhet med operativsystemet IOS version 13.4.1 finns en inställning för integritetsskydd som gör att Cookie Failure kan uppstå. Du kan läsa mer om hur du löser detta i vår FAQ .

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Civilministern besökte SMÅA i Lycksele

I går fick vi besök av Sveriges civilminister Ida Karkiainen (S). Ett besök som ministern sammanfattade som både intressant och inspirerande. Förutom att berätta om vår verksamhet fick vi även delge våra erfarenheter av att flytta huvudkontoret från centrala Stockholm till Lycksele.…
I går fick vi besök av Sveriges civilminister Ida Karkiainen (S). Ett besök som ministern sammanfattade som både intressant och inspirerande.

Förutom att berätta om vår verksamhet fick vi även delge våra erfarenheter av att flytta huvudkontoret från centrala Stockholm till Lycksele. En flytt som visade sig vara full av möjligheter.
­- Vi vill att det ska finnas en a-kassa för just företagare i Sverige och för att säkerställa en verksamhet i framtiden var det här helt rätt väg att gå. Förutom att vi minskat våra kostnader med flera miljoner kronor årligen har vi fått en stor och bred kompetens i Lycksele, säger Helena Lundgren, styrelseordförande SMÅA.

Civilminister Ida Karkiainen blev inspirerad av den resa som SMÅA gjort och hon hoppas att fler ska få ta del av den framöver. Både för att visa att det inte bara går att utlokalisera verksamheter från storstäderna utan att det även kan bli ett lyft.

Medskick till regeringen

I flera år har SMÅA arbetat med att synliggöra de fallgropar som dagens trygghetssystem utgör för företagare. I samband med ministerbesöket passade SMÅA på att göra några ytterligare medskick till regeringen.

Det handlar bland annat om en företagares möjlighet att få marknadsföra sig och sitt företag under tiden man får ersättning från a-kassan. Detta för att kunna starta upp sitt företag så snabbt som möjligt igen.
– I ordinarie lagstiftning ska du som företagare aktivt söka jobb som anställd men du får inte marknadsföra dig och söka uppdrag till ditt företag. Här fick vi igenom en förändring i och med de tillfälliga reglerna och det är av yttersta vikt att detta permanentas, säger Helena Lundgren.

Efterfrågar en flexiblare lagstiftning

Ett annat medskick var att i alla frågor och utredningar som rör företagare bör experter inom svenskt företagande inkluderas redan från start. Exempelvis när det gäller lagen som styr en företagares rätt till arbetslöshetsersättning.
– SMÅA efterfrågar en flexiblare och tydligare lagstiftning. Företagandet i Sverige ser annorlunda ut i dag än det gjorde för tjugo år sedan och vi vill se en grundligare utredning just kring en företagares arbetslöshet. Dagens lagstiftning utgår från anställda och med tanke på hur viktiga företagen är för Sverige är det hög tid att lagen även anpassas utifrån en företagares perspektiv och förutsättningar, säger Helena Lundgren.

Fler nyheter

 • Samarbete med företagaren i fokus

  Att vara företagare ska vara tryggt och enkelt. Vi på SMÅA – a-kassan för företagare – värnar om din trygghet och vill att det ska vara enkelt att vara företagare. Precis som Aspia vill genom sina tjänster. Av den anledningen har vi nu inlett ett samarbete.
  Läs mer
 • Telefontider vecka 20

  Under vecka 20 har vi förändrade öppettider i telefonin.
  Läs mer
 • Fortsatta lättnader för företagare

  I år gäller tillfälliga regler för företagare som får ersättning från a-kassan. Det innebär bland annat att det är tillåtet att marknadsföra sin verksamhet med bibehållen a-kassa. Enligt huvudregeln måste en företagare upphöra med sin näringsverksamhet helt eller inte göra några åtgärder…
  Läs mer
 • Träffa SMÅA på Starta & Driva Företag-dagen

  Den 3 maj arrangeras Starta & Driva Företag-dagen på Arena Sergel i Stockholm. Det är ett öppet forum där alla är välkomna, allt från entreprenörer till små och medelstora företag, eller för dig som bara är nyfiken och funderar på att starta eget.
  Läs mer
Visa fler nyheter