I går fick vi besök av Sveriges civilminister Ida Karkiainen (S). Ett besök som ministern sammanfattade som både intressant och inspirerande.
Förutom att berätta om vår verksamhet fick vi även delge våra erfarenheter av att flytta huvudkontoret från centrala Stockholm till Lycksele. En flytt som visade sig vara full av möjligheter.
- Vi vill att det ska finnas en a-kassa för just företagare i Sverige och för att säkerställa en verksamhet i framtiden var det här helt rätt väg att gå. Förutom att vi minskat våra kostnader med flera miljoner kronor årligen har vi fått en stor och bred kompetens i Lycksele, säger Helena Lundgren, styrelseordförande SMÅA.
Civilminister Ida Karkiainen blev inspirerad av den resa som SMÅA gjort och hon hoppas att fler ska få ta del av den framöver. Både för att visa att det inte bara går att utlokalisera verksamheter från storstäderna utan att det även kan bli ett lyft.
Medskick till regeringen
I flera år har SMÅA arbetat med att synliggöra de fallgropar som dagens trygghetssystem utgör för företagare. I samband med ministerbesöket passade SMÅA på att göra några ytterligare medskick till regeringen.
Det handlar bland annat om en företagares möjlighet att få marknadsföra sig och sitt företag under tiden man får ersättning från a-kassan. Detta för att kunna starta upp sitt företag så snabbt som möjligt igen.
– I ordinarie lagstiftning ska du som företagare aktivt söka jobb som anställd men du får inte marknadsföra dig och söka uppdrag till ditt företag. Här fick vi igenom en förändring i och med de tillfälliga reglerna och det är av yttersta vikt att detta permanentas, säger Helena Lundgren.
Efterfrågar en flexiblare lagstiftning
Ett annat medskick var att i alla frågor och utredningar som rör företagare bör experter inom svenskt företagande inkluderas redan från start. Exempelvis när det gäller lagen som styr en företagares rätt till arbetslöshetsersättning.
– SMÅA efterfrågar en flexiblare och tydligare lagstiftning. Företagandet i Sverige ser annorlunda ut i dag än det gjorde för tjugo år sedan och vi vill se en grundligare utredning just kring en företagares arbetslöshet. Dagens lagstiftning utgår från anställda och med tanke på hur viktiga företagen är för Sverige är det hög tid att lagen även anpassas utifrån en företagares perspektiv och förutsättningar, säger Helena Lundgren.