Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Har du koll på ändringarna i LAS?

I sommar ska EU:s direktiv för arbetsvillkor ingå i svensk lag. Det innebär bland annat ändringar i LAS, lagen om anställningsskydd. Vad gäller då för dig som har anställda?

Riksdagen har beslutat att följa EU:s direktiv för arbetsvillkor. Den nya lagen träder i kraft den 29 juni och tillämpas från och med den 1 oktober 2022. Här har vi samlat några av de ändringar som är viktiga att hålla koll på.

Heltid som standard
Om inget annat har avtalats i anställningsavtalet är heltid standard. Om en anställning inte omfattar heltid har arbetstagaren rätt till en skriftlig förklaring.

Saklig grund blir sakliga skäl
Tidigare krävdes saklig grund för att företag skulle kunna säga upp en anställd. Nu ändras det till sakliga skäl. Om det finns sakliga skäl för en uppsägning ska inte den anställdes personliga intresse av att behålla anställningen beaktas. Det innebär att du som arbetsgivare inte behöver ta hänsyn till personens försörjningsplikt eller om personen har svårt att få ett nytt jobb. Normalt räcker det med en omplacering innan den anställde kan sägas upp. Om en person omplacerats på grund av personliga skäl men fortsätter att missköta sig behöver inte en ny omplacering ske. Detta oavsett om det rör sig om samma misskötsamhet eller en ny sådan.

Reglerna kring turordning ändras
Ibland behöver ett företag säga upp personal på grund av arbetsbrist. Talesättet sist in, först ut har varit de normala turordningsreglerna. Tidigare har företag med högst tio anställda kunnat undanta två personer som har särskild betydelse för verksamheten. Den nya lagen innebär att man att kan undanta tre personer – oavsett hur många anställda företaget har.

Svårare att minska arbetstid 
Det är fortfarande möjligt att minska en heltid till en deltid men det blir svårare och tar mer tid i anspråk. Arbetsgivare måste följa särskilda turordningsregler om det finns fler arbetstagare med lika arbete. Den anställde har även rätt till en omställningstid som motsvarar en uppsägningstid, dock som längst tre månader. Under den perioden har den anställde rätt till sin tidigare sysselsättningsgrad och lön.

Tvist om uppsägning
Till skillnad från dagens regler fortsätter inte en anställning vid tvist om uppsägning. Då får den anställde i stället ansöka om a-kassa. Skulle domstolen ogiltigförklara en uppsägning betalas i stället ekonomiskt skadestånd i form av lön ut för den tidsperiod som tvisten pågått.

Enklare att bli tillsvidareanställd
Särskild visstidsanställning omvandlas till en tillsvidareanställning redan efter tolv månaders anställning under en femårsperiod. Även sättet att räkna anställningstid förändras. Det är inte bara faktisk anställningstid som räknas utan även tid mellan visstidsanställningar i de fall personen haft tre eller flera under en och samma kalendermånad.

För vilka gäller de nya ändringarna i LAS?
Ändringarna omfattar alla, men vissa regler kan omförhandlas i kollektivavtal.

Mer information hittar du här:
www.foretagarna.se
www.regeringen.se

Fler nyheter

 • Juridisk rådgivning till dig som medlem i SMÅA

  Genom ett samarbete mellan SMÅA och legaltech-bolaget Kliently får nu SMÅAs medlemmar tillgång till juridisk rådgivning till ett förmånligt medlemspris.
  Läs mer
 • Årlig uppräkning av dagsförtjänsten

  Den 13 maj räknar vi upp den genomsnittliga inkomsten med 3,1 procent.
  Läs mer
 • Avvikande öppettider och ändrad utbetalningsdag

  Under vecka 18 har vi ändrade öppettider i samband med Kristi himmelsfärdsdag.
  Läs mer
 • Olle Lundin

  Extra förmånlig finansiering för SMÅAs medlemmar

  SMÅA vill att det ska finnas förutsättningar för dig att ta ditt företag till nästa nivå. Därför har vi nu inlett ett samarbete med Froda som ger dig som medlem förmånligare lånevillkor.
  Läs mer
Visa fler nyheter