Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

Tusentals företagare fick hjälp från a-kassan SMÅA

Under Coronapandemin har antalet företagare som behövt ansöka om ersättning från a-kassan ökat markant. Samtidigt är företagare den yrkesgruppen med minst antal medlemmar i a-kassan. Det vill SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa, ändra på. – Pandemin var onekligen en väckarklocka för hela samhället. Många…

Under Coronapandemin har antalet företagare som behövt ansöka om ersättning från a-kassan ökat markant. Samtidigt är företagare den yrkesgruppen med minst antal medlemmar i a-kassan. Det vill SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa, ändra på.

– Pandemin var onekligen en väckarklocka för hela samhället. Många företagare drabbades väldigt hårt av pandemins effekter som man själv inte kunnat påverka. Vi har ett jätteuppdrag och informera och visa på att vi finns så att man som företagare kan fatta ett medvetet beslut om man vill gå med eller inte. I dag är det alldeles för få som känner till att de har möjlighet till samma rättighet som anställda, säger kassaföreståndare Ulrika Westergren.

I dag är det många egenföretagare som med hängslen och livrem försäkrar både lokal och utrustning, men inte sig själva eller sin inkomst. Sedan 1969 har SMÅA haft som mål att öka kännedomen om ett det finns en a-kassa för företagare och att samma grupp har rätt till ersättning vid arbetslöshet när oförutsedda händelser dyker upp.

Sticker ut
Bara under pandemin har SMÅA betalat ut arbetslöshetsersättning till över 10 000 företagare i Sverige. Sett till de senaste åren har mellan 6 000 och 7 000 medlemmar fått ersättning från SMÅA vid arbetslöshet. SMÅA – Småföretagarnas a-kassa – riktar sig uteslutande till företagare och deras anhöriga. Denna specifika nisch, och att det dessutom inte ligger ett fackförbund bakom verksamheten gör att SMÅA sticker ut.
– Företagare i Sverige bidrar i stor utsträckning till vårt välfärdssamhälle och ska självklart ha samma rättigheter och möjligheter som anställda. När det inte riktigt går som man har tänkt sig ska företagare också ha rätt till en försäkring av sin inkomst, som en slags fallskärm.

Som medlem i SMÅA, betalar man 159 kronor i månaden, och har med det ett tryggt skyddsnät att landa i om uppdragen eller kunderna av någon anledning skulle försvinna. Om något går på tok som gör att verksamheten inte rullar, garanteras man en inkomst för en väldigt liten peng. Blir man arbetslös kan man få upp till 1 200 kronor om dagen, vilket är taket på ersättningen i a-kassan. Endast två dagars eventuell ersättning motsvarar alltså hela årsavgiften. Även den lägsta dagpenningen på 510 kronor om dagen kan vara mycket pengar för många.

Undvik konkurs
Lagstiftningen är densamma som för anställda när det kommer till a-kassa. Man ska ha varit medlem en viss tid, arbetat ett visst antal timmar per månad och haft förvärvsinkomst. Efter ett år som medlem kvalificerar man sig för 80 procent av sin tidigare inkomst.
– Skillnaden är att man måste lägga sitt företag vilande, eller skilja sig från sitt företag för att få ersättning. Att lägga sitt företag vilande kan kännas skrämmande, men att ha möjligheten att för tillfället pausa sin verksamhet och ett under en tid få ersättning från oss, för att sedan dra i gång när förhållandena är bättre, gör att många inte behöver gå i konkurs. Vi finns som en billig, stöttande och hjälpande livlina.

Förbättrar villkoren
SMÅA jobbar ständigt för att vara företagarnas röst utåt för att förbättra villkoren i trygghetssystemen. Att aktualisera denna fråga är ett arbete som aldrig tar slut, och i slutändan handlar det om att skapa trygghet för att landets driftigaste ska stå rustade för oförutsägbara händelser.

Fler nyheter

 • Mina sidor är stängd 8 november till den 13 november

  För att öka vår effektivitet och få nöjdare användare byter vi ärendehanteringssystem. Under tiden det nya systemet installeras hålls e-tjänsten Mina sidor stängd.
  Läs mer
 • 9 november går det inte att ringa in till oss

  På grund av utbildning för vår personal är SMÅAs telefon stängd onsdag den 9 november. Telefonin fungerar som vanligt övriga vardagar den veckan, välkommen att kontakta oss då.
  Läs mer
 • Nu kan du logga in med Freja eID

  Nu kan vi erbjuda ett nytt alternativ för elektroniskt identifiering så att fler kan nyttja våra e-tjänster.
  Läs mer
 • Val 2022 – Partiernas syn på a-kassan

  Inför valet den 11 september har vi på SMÅA tagit en snabb titt på vad riksdagspartierna säger om a-kassan. Nedan har vi sammanfattat vad partierna lyfter i sina valmanifest och länkat till deras allmänna hållning i frågan.
  Läs mer
Visa fler nyheter