Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Tusentals företagare fick hjälp från a-kassan SMÅA

Under Coronapandemin har antalet företagare som behövt ansöka om ersättning från a-kassan ökat markant. Samtidigt är företagare den yrkesgruppen med minst antal medlemmar i a-kassan. Det vill SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa, ändra på. – Pandemin var onekligen en väckarklocka för hela samhället. Många…

Under Coronapandemin har antalet företagare som behövt ansöka om ersättning från a-kassan ökat markant. Samtidigt är företagare den yrkesgruppen med minst antal medlemmar i a-kassan. Det vill SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa, ändra på.

– Pandemin var onekligen en väckarklocka för hela samhället. Många företagare drabbades väldigt hårt av pandemins effekter som man själv inte kunnat påverka. Vi har ett jätteuppdrag och informera och visa på att vi finns så att man som företagare kan fatta ett medvetet beslut om man vill gå med eller inte. I dag är det alldeles för få som känner till att de har möjlighet till samma rättighet som anställda, säger kassaföreståndare Ulrika Westergren.

I dag är det många egenföretagare som med hängslen och livrem försäkrar både lokal och utrustning, men inte sig själva eller sin inkomst. Sedan 1969 har SMÅA haft som mål att öka kännedomen om ett det finns en a-kassa för företagare och att samma grupp har rätt till ersättning vid arbetslöshet när oförutsedda händelser dyker upp.

Sticker ut
Bara under pandemin har SMÅA betalat ut arbetslöshetsersättning till över 10 000 företagare i Sverige. Sett till de senaste åren har mellan 6 000 och 7 000 medlemmar fått ersättning från SMÅA vid arbetslöshet. SMÅA – Småföretagarnas a-kassa – riktar sig uteslutande till företagare och deras anhöriga. Denna specifika nisch, och att det dessutom inte ligger ett fackförbund bakom verksamheten gör att SMÅA sticker ut.
– Företagare i Sverige bidrar i stor utsträckning till vårt välfärdssamhälle och ska självklart ha samma rättigheter och möjligheter som anställda. När det inte riktigt går som man har tänkt sig ska företagare också ha rätt till en försäkring av sin inkomst, som en slags fallskärm.

Som medlem i SMÅA, betalar man 159 kronor i månaden, och har med det ett tryggt skyddsnät att landa i om uppdragen eller kunderna av någon anledning skulle försvinna. Om något går på tok som gör att verksamheten inte rullar, garanteras man en inkomst för en väldigt liten peng. Blir man arbetslös kan man få upp till 1 200 kronor om dagen, vilket är taket på ersättningen i a-kassan. Endast två dagars eventuell ersättning motsvarar alltså hela årsavgiften. Även den lägsta dagpenningen på 510 kronor om dagen kan vara mycket pengar för många.

Undvik konkurs
Lagstiftningen är densamma som för anställda när det kommer till a-kassa. Man ska ha varit medlem en viss tid, arbetat ett visst antal timmar per månad och haft förvärvsinkomst. Efter ett år som medlem kvalificerar man sig för 80 procent av sin tidigare inkomst.
– Skillnaden är att man måste lägga sitt företag vilande, eller skilja sig från sitt företag för att få ersättning. Att lägga sitt företag vilande kan kännas skrämmande, men att ha möjligheten att för tillfället pausa sin verksamhet och ett under en tid få ersättning från oss, för att sedan dra i gång när förhållandena är bättre, gör att många inte behöver gå i konkurs. Vi finns som en billig, stöttande och hjälpande livlina.

Förbättrar villkoren
SMÅA jobbar ständigt för att vara företagarnas röst utåt för att förbättra villkoren i trygghetssystemen. Att aktualisera denna fråga är ett arbete som aldrig tar slut, och i slutändan handlar det om att skapa trygghet för att landets driftigaste ska stå rustade för oförutsägbara händelser.

Fler nyheter

  • Viktig information om utbetalning

    Tidigare har du som haft ett konto i Swedbank fått din utbetalning automatiskt insatt på ditt konto. Det har nu ändrats och du behöver anmäla ditt konto till Swedbanks kontoregister. Om du inte anmäler ett konto får du din ersättning på en utbetalningsavi i stället.
    Läs mer
  • Debattartikel: Ge trygghet även till småföretagare

    Regeringen behöver stärka trygghetssystemen för företagare. Det skriver SMÅAs styrelseordförande Helena Lundgren tillsammans med Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet.    
    Läs mer
  • Ny företagarserie: SMÅA möter

    I år drar vi på SMÅA igång en ny serie under titeln SMÅA möter. Förutom att besöka företagare inom olika branscher ska vi även träffa experter som kan ge dig som företagare tips och råd. I det första avsnittet möter vi Mattias…
    Läs mer
  • Föreningsstämma 23 maj 2024

    Den 23 maj 2024 håller SMÅA ordinarie föreningsstämma. Stämman hålls i Kiruna, Norrbottens län. Alla medlemmar har möjlighet att framföra ett ärende för behandling på stämman. Ett sådant ärende ska vara SMÅAs styrelse tillhanda senast 15 mars. Ärenden ska skickas in skriftligt.…
    Läs mer
Visa fler nyheter