Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Medlem berättar: Startade eget för att rädda pappa

Hanna, 32, startade eget för att rädda sin pappa. Några år senare finns företaget kvar, men utan Hanna som är glad att hon gick med i SMÅA.  – Till alla som startar företag vill jag säga, håll koll på budgeten och skaffa ekonomisk trygghet,…

Hanna, 32, startade eget för att rädda sin pappa. Några år senare finns företaget kvar, men utan Hanna som är glad att hon gick med i SMÅA. 

– Till alla som startar företag vill jag säga, håll koll på budgeten och skaffa ekonomisk trygghet, säger Hanna.

Hannas pappa Lars har under många år drivit en liten butik i Mjölby där han sålt akvariefiskar och produkter för fritidsfiske. Hösten 2014 blir Lars sjuk och kan inte längre ha kvar sin verksamhet men han är fast i ett långt hyreskontrakt för lokalen. Dottern Hanna vill gärna hjälpa till. Hon bestämmer sig för att starta något nytt, en djurbutik, i den centralt belägna lokalen i Mjölby.

Från idé till verklighet
Hanna renoverar lokalen, går djurhållningskurser, träffar leverantörer och läser på om att starta eget. Efter ett halvår öppnar hon sin egen butik – Mjölby Djurbod. Hanna har jobbat extra i pappans butik sen hon var 15 år, så att driva eget ska väl inte vara något större problem?
– Det var väldigt mycket jag inte visste. Om budget, bokföring och kostnader som drar iväg mer än man tror. Budgeten höll inte men jag lärde mig ju under tiden, berättar Hanna.

Ekonomisk trygghet från dag 1
En sak har Hanna full koll på redan från start. När hon öppnar sin butik går hon samtidigt med i SMÅA. Hanna var tidigare med i Kommunals a-kassa, men googlade sig till att det finns en a-kassa för just småföretagare.
– Jag gick med eftersom det inte är så dyrt och ger en säkerhet, berättar hon. Men jag vet många som säger ”Va, kan företagare få a-kassa?”.

Ett gott rykte – med ett högt pris
För att ha en chans mot näthandel och etablerade kedjor satsar Hanna på service. Hon vill att butiken ska få ett bra rykte som sprider sig. Hanna ger kunderna goda råd, klipper klor på deras djur, levererar foder till dörren och fixar specialbeställningar. I servicen ingår också att hålla öppet till klockan 18. Men hur kombinerar man det med hämtningar på förskolan, vård av barn och sjukdagar?

Lösningen – att anställa
Att anställa någon är dyrt men Hanna har inget val. Hon tar in en extrajobbare, Emma. Nu måste butiken gå ännu bättre ekonomiskt för att budgeten ska gå ihop. Hon utökar sortimentet och förfinar sina erbjudanden. Hon får stamkunder och rörelsen blir mer stabil.

Efter närmare tre år som egenföretagare blir hon och Emma kompanjoner, och den enskilda firman blir ett aktiebolag. Men avlastningen innebär inte att Hanna arbetar färre timmar – tvärtom. För att få ekonomin att gå ihop jobbar hon extra inom barnomsorgen.
– Det blev närmare två heltidsjobb med barnomsorgen och butiken. Och när jag kände efter insåg jag att jag ville bli av med butiken, helt.

På hösten samma år säljer Hanna sin andel av Mjölby Djurbod till Emma.

A-kassa upp till heltid
Hanna som egentligen inte trodde att hon skulle få användning för sitt medlemskap i SMÅA är väldigt glad att hon gick med. När hon sålde butiken fick hon a-kassa på 25 procent, som komplement till ett vikariat på 75 procent på en förskola.

Skaffa ekonomisk trygghet. Anslut dig till SMÅA, a-kassa för företagare.

Fler nyheter

 • Olle Lundin

  Extra förmånlig finansiering för SMÅAs medlemmar

  SMÅA vill att det ska finnas förutsättningar för dig att ta ditt företag till nästa nivå. Därför har vi nu inlett ett samarbete med Froda som ger dig som medlem förmånligare lånevillkor.
  Läs mer
 • SMÅA möter företagare och experter

  Ni har väl inte missat vår företagarserie med titeln SMÅA möter? I vår aktuella miniserie besöker vi företagare runt om i landet och träffar experter som delar med sig av goda råd kring allt som rör företagande.
  Läs mer
 • Viktigt att du ser över dina uppgifter

  Se till att de betal-och kontaktuppgifter du meddelat oss är aktuella så att du inte riskerar att förlora ditt medlemskap eller missar viktig information om obetalda medlemsavgifter.
  Läs mer
 • Viktig information om utbetalning

  Tidigare har du som haft ett konto i Swedbank fått din utbetalning automatiskt insatt på ditt konto. Det har nu ändrats och du behöver anmäla ditt konto till Swedbanks kontoregister. Om du inte anmäler ett konto får du din ersättning på en utbetalningsavi i stället.
  Läs mer
Visa fler nyheter