Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Om du använder en enhet med operativsystemet IOS version 13.4.1 finns en inställning för integritetsskydd som gör att Cookie Failure kan uppstå. Du kan läsa mer om hur du löser detta i vår FAQ .

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Medlem berättar: Startade eget för att rädda pappa

Hanna, 32, startade eget för att rädda sin pappa. Några år senare finns företaget kvar, men utan Hanna som är glad att hon gick med i SMÅA.  – Till alla som startar företag vill jag säga, håll koll på budgeten och skaffa ekonomisk trygghet,…

Hanna, 32, startade eget för att rädda sin pappa. Några år senare finns företaget kvar, men utan Hanna som är glad att hon gick med i SMÅA. 

– Till alla som startar företag vill jag säga, håll koll på budgeten och skaffa ekonomisk trygghet, säger Hanna.

Hannas pappa Lars har under många år drivit en liten butik i Mjölby där han sålt akvariefiskar och produkter för fritidsfiske. Hösten 2014 blir Lars sjuk och kan inte längre ha kvar sin verksamhet men han är fast i ett långt hyreskontrakt för lokalen. Dottern Hanna vill gärna hjälpa till. Hon bestämmer sig för att starta något nytt, en djurbutik, i den centralt belägna lokalen i Mjölby.

Från idé till verklighet
Hanna renoverar lokalen, går djurhållningskurser, träffar leverantörer och läser på om att starta eget. Efter ett halvår öppnar hon sin egen butik – Mjölby Djurbod. Hanna har jobbat extra i pappans butik sen hon var 15 år, så att driva eget ska väl inte vara något större problem?
– Det var väldigt mycket jag inte visste. Om budget, bokföring och kostnader som drar iväg mer än man tror. Budgeten höll inte men jag lärde mig ju under tiden, berättar Hanna.

Ekonomisk trygghet från dag 1
En sak har Hanna full koll på redan från start. När hon öppnar sin butik går hon samtidigt med i SMÅA. Hanna var tidigare med i Kommunals a-kassa, men googlade sig till att det finns en a-kassa för just småföretagare.
– Jag gick med eftersom det inte är så dyrt och ger en säkerhet, berättar hon. Men jag vet många som säger ”Va, kan företagare få a-kassa?”.

Ett gott rykte – med ett högt pris
För att ha en chans mot näthandel och etablerade kedjor satsar Hanna på service. Hon vill att butiken ska få ett bra rykte som sprider sig. Hanna ger kunderna goda råd, klipper klor på deras djur, levererar foder till dörren och fixar specialbeställningar. I servicen ingår också att hålla öppet till klockan 18. Men hur kombinerar man det med hämtningar på förskolan, vård av barn och sjukdagar?

Lösningen – att anställa
Att anställa någon är dyrt men Hanna har inget val. Hon tar in en extrajobbare, Emma. Nu måste butiken gå ännu bättre ekonomiskt för att budgeten ska gå ihop. Hon utökar sortimentet och förfinar sina erbjudanden. Hon får stamkunder och rörelsen blir mer stabil.

Efter närmare tre år som egenföretagare blir hon och Emma kompanjoner, och den enskilda firman blir ett aktiebolag. Men avlastningen innebär inte att Hanna arbetar färre timmar – tvärtom. För att få ekonomin att gå ihop jobbar hon extra inom barnomsorgen.
– Det blev närmare två heltidsjobb med barnomsorgen och butiken. Och när jag kände efter insåg jag att jag ville bli av med butiken, helt.

På hösten samma år säljer Hanna sin andel av Mjölby Djurbod till Emma.

A-kassa upp till heltid
Hanna som egentligen inte trodde att hon skulle få användning för sitt medlemskap i SMÅA är väldigt glad att hon gick med. När hon sålde butiken fick hon a-kassa på 25 procent, som komplement till ett vikariat på 75 procent på en förskola.

Skaffa ekonomisk trygghet. Anslut dig till SMÅA, a-kassa för företagare.

Fler nyheter

 • Hur snabbt får du ditt beslut?

  SMÅA har en stabil handläggningstid. I genomsnitt tar det fyra veckor från det att du ansöker till dess du får beslut i ditt ärende. 
  Läs mer
 • Tips för snabbare handläggning

  När du gör din ansökan om ersättning behöver vi flera uppgifter från dig. För att dina uppgifter ska hamna hos handläggaren direkt bör du använda dig av vår e-tjänst Mina Sidor.
  Läs mer
 • SMÅAs medlemmar erbjuds digital ekonomitjänst

  I våras ingick SMÅA ett samarbete med Aspia som är en av Sveriges största affärspartners inom ekonomi, lön och HR. Syftet med samarbetet är både en bättre kundupplevelse och att underlätta för den enskilde företagaren. Som medlem erbjuds du även en del…
  Läs mer
 • I Almedalen för att sätta ljus på trygghetssystemet för företagare

  Tillsammans gör vi SMÅA stora. Det är inte bara ord, utan det är tillsammans vi kan få till bättre villkor för företagare i trygghetssystemet. Denna vecka befinner sig representanter för SMÅA på Almedalsveckan i Visby för att lyfta fram våra medlemmars önskemål om förbättrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen.
  Läs mer
Visa fler nyheter