Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Månadsrapport för augusti

Följderna av samhällskrisen syns fortsatt tydligt hos Småföretagarnas arbetslöshetskassa, SMÅA. Antalet ersättningstagare och ersättningssökande har ökat kraftigt jämfört med 2019. Här finns en månadsrapport för augusti. Antalet ersättningstagareFrån 1 januari och fram till den sista augusti i år har 6 680 medlemmar…

Följderna av samhällskrisen syns fortsatt tydligt hos Småföretagarnas arbetslöshetskassa, SMÅA. Antalet ersättningstagare och ersättningssökande har ökat kraftigt jämfört med 2019. Här finns en månadsrapport för augusti.

Antalet ersättningstagare
Från 1 januari och fram till den sista augusti i år har 6 680 medlemmar fått ersättning från SMÅA, att jämföra med 6 144 under hela fjolåret.

Medlemmar som fick ersättning i augusti
I augusti fick 4 097 personer ersättning från SMÅA. En ökning med 47 procent jämfört med samma månad i fjol, då 2 792 personer fick ersättning.

Summan som betalats ut
Under 2019 betalade SMÅA ut drygt 443 miljoner kronor i arbetslöshetsersättning till medlemmar. Hittills i år har SMÅA betalat ut 455 miljoner kronor, varav närmare 72 miljoner kronor i augusti månad, att jämföra med 40 miljoner kronor under samma period 2019.

Antalet medlemmar
Medlemsstatistiken visar att SMÅA per den sista augusti var 113 908 medlemmar, varav 37 911 kvinnor och 75 997 män.

Nyanmälningar
Andelen ersättningssökande har ökat kraftigt under 2020 jämfört med tidigare år. Vid jämförelse mellan 2019 och 2020, för perioden januari-augusti, har andelen medlemmar som söker ersättning ökat med 127 procent.

Statistik per månad från januari till och med augusti

 •                       2019              2020             Förändring
 • Januari          354                447               + 26 %
 • Februari        341                 331                 – 3 %
 • Mars               279                957                + 243 %
 • April              315                 1 714               + 445 %
 • Maj                 300               804               + 168 %
 • Juni               342                618                 + 81 %
 • Juli                 297                454               + 53 %
 • Augusti          277                372                + 34 %

Antalet ansökningar där utredning pågår/väntar på hantering
I dagsläget har SMÅA närmare 1 700 ansökningar där utredning antingen pågår eller ligger i väntan på hantering. En positiv trend jämfört med föregående månad då SMÅA hade 2 500 ansökningar i systemet.

Det fortsatt stora antalet ansökningar innebär dock att vi har längre handläggningstid än normalt trots att extrapersonal har anställts, att extern hjälp kopplats in och att ordinarie personalstyrka arbetar övertid.

Fler nyheter

 • Riksdagen röstar om ny arbetslöshetsförsäkring

  I morgon beslutar riksdagen om en ny arbetslöshetsförsäkring. Om en majoritet i riksdagen säger ja till förslaget träder den nya lagen i kraft den 1 oktober 2025. Den nya försäkringen baseras på din inkomst och innehåller flera förändringar. Här går vi igenom några av dessa.
  Läs mer
 • Ta reda på om vi behöver ditt slutskattebesked

  Skatteverket börjar skicka ut slutskattebesked mellan den 3–7 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj. Du som har ansökt om ersättning och väntar på att få ett beslut om a-kassa kan behöva bifoga en kopia av ditt slutskattebesked till din ansökan.
  Läs mer
 • Extra utbetalning

  En systemuppdatering som ägde rum under helgen har orsakat problem i handläggningssystemen. På grund av det kommer vi att göra en extra utbetalning på måndag nästa vecka.
  Läs mer
 • Avvikande öppettider i juni

  Under juni månad är vår telefoni stängd vid två tillfällen, i samband med nationaldagen och på midsommarafton.  Vi har öppet som vanligt mellan 9–11 på klämdagen den 7 juni.
  Läs mer
Visa fler nyheter