Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Intervju med SMÅAs ordförande Helena Lundgren

Sedan årsskiftet är Helena Lundgren från Vindeln styrelseordförande i SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa. Helena efterträdde Leif Walterum, som varit ordförande de senaste 18 åren. Varför valde du att engagera dig i SMÅA? Jag fick frågan från valberedningen och såg det som en möjlighet…

Sedan årsskiftet är Helena Lundgren från Vindeln styrelseordförande i SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa.

Helena efterträdde Leif Walterum, som varit ordförande de senaste 18 åren.

Varför valde du att engagera dig i SMÅA?

Jag fick frågan från valberedningen och såg det som en möjlighet att kanske kunna medverka till bättre villkor och förutsättningar för mindre företag och arbetsgivare i Sverige.

Vilken är den viktigaste frågan för SMÅA i dagsläget?

Utifrån situationen med Covid-19, som drabbat många av våra medlemmar och specifika branscher vansinnigt hårt, är medlemsfokus och kundnytta absoluta prioritet. De tillfälliga ändringarna i arbetslöshetsförsäkringen har givetvis inneburit en enorm belastning på SMÅAs verksamhet. Vi har under våren haft en ökning av ersättningssökande med 500 procent periodvis.

Som ordförande i en av Sveriges största företagarsammanslutningar, vad hoppas du främst kunna bidra med?

Jag vill synliggöra småföretagarnas vardag och vilka villkor vi har att förhålla oss till vad gäller till exempel arbetsgivaransvar, socialförsäkringssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. De två senaste är ju grundstenar i välfärdsstaten Sverige men i dag utformade på ett sådant sätt att du ska vara anställd i ett storföretag eller i offentlig sektor för att kunna ta del av försäkringarna fullt ut. Samtidigt är det arbetsgivare och småföretagare som finansierar dessa system genom egenavgifter och arbetsgivaravgifter, sjuklöner etc. Pandemin har tydligt visat att det är en viktig fråga att driva.

Många företag har drabbats hårt av krisen i samhället. Hur kan gemene man stötta våra småföretagare?

Jag uppmanar alla i Sverige att konsumera lokalt och regionalt i sommar. Mer än någonsin är detta viktigt för att servicenäringar och handel ska överleva och finnas kvar.

Varför tycker du att en småföretagare ska bli medlem i SMÅA?

Med SMÅAs grundförsäkring och vår tilläggsförsäkring kan företagaren trygga sin egen inkomst vid sämre tider och konjunkturnedgångar. Och ju fler medlemmar vi blir desto starkare röst blir vi i sammanhang där våra villkor diskuteras och utreds. 

Hur ser dina sommarplaner ut?

Jag hoppas på en fullbelagd anläggning, fint väder och många glada möten med människor.

Fakta Helena Lundgren

Ålder: 47 
Familj: Mats och barnen Zackarias 11 år och Vilhelm 9 år 
Bor: Degerön i Vindelns kommun, Västerbottens län 
Gör: Driver hotell, camping, café och stugby samt skogshemman 
Intressen: Vara ute i skog och mark, vandra i fjällen och umgås med familj och vänner 
Driver företaget: Forsen i Vindeln AB 
Medlem i SMÅA sedan: 2011 
  

Fler nyheter

 • SMÅA möter företagare och experter

  Ni har väl inte missat vår företagarserie med titeln SMÅA möter? I vår aktuella miniserie besöker vi företagare runt om i landet och träffar experter som delar med sig av goda råd kring allt som rör företagande.
  Läs mer
 • Viktigt att du ser över dina uppgifter

  Se till att de betal-och kontaktuppgifter du meddelat oss är aktuella så att du inte riskerar att förlora ditt medlemskap eller missar viktig information om obetalda medlemsavgifter.
  Läs mer
 • Viktig information om utbetalning

  Tidigare har du som haft ett konto i Swedbank fått din utbetalning automatiskt insatt på ditt konto. Det har nu ändrats och du behöver anmäla ditt konto till Swedbanks kontoregister. Om du inte anmäler ett konto får du din ersättning på en utbetalningsavi i stället.
  Läs mer
 • Debattartikel: Ge trygghet även till småföretagare

  Regeringen behöver stärka trygghetssystemen för företagare. Det skriver SMÅAs styrelseordförande Helena Lundgren tillsammans med Visma Spcs företagarexpert Boo Gunnarson i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet.    
  Läs mer
Visa fler nyheter