Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Om du använder en enhet med operativsystemet IOS version 13.4.1 finns en inställning för integritetsskydd som gör att Cookie Failure kan uppstå. Du kan läsa mer om hur du löser detta i vår FAQ .

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Intervju med SMÅAs ordförande Helena Lundgren

Sedan årsskiftet är Helena Lundgren från Vindeln styrelseordförande i SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa. Helena efterträdde Leif Walterum, som varit ordförande de senaste 18 åren. Varför valde du att engagera dig i SMÅA? Jag fick frågan från valberedningen och såg det som en möjlighet…

Sedan årsskiftet är Helena Lundgren från Vindeln styrelseordförande i SMÅA, Småföretagarnas arbetslöshetskassa.

Helena efterträdde Leif Walterum, som varit ordförande de senaste 18 åren.

Varför valde du att engagera dig i SMÅA?

Jag fick frågan från valberedningen och såg det som en möjlighet att kanske kunna medverka till bättre villkor och förutsättningar för mindre företag och arbetsgivare i Sverige.

Vilken är den viktigaste frågan för SMÅA i dagsläget?

Utifrån situationen med Covid-19, som drabbat många av våra medlemmar och specifika branscher vansinnigt hårt, är medlemsfokus och kundnytta absoluta prioritet. De tillfälliga ändringarna i arbetslöshetsförsäkringen har givetvis inneburit en enorm belastning på SMÅAs verksamhet. Vi har under våren haft en ökning av ersättningssökande med 500 procent periodvis.

Som ordförande i en av Sveriges största företagarsammanslutningar, vad hoppas du främst kunna bidra med?

Jag vill synliggöra småföretagarnas vardag och vilka villkor vi har att förhålla oss till vad gäller till exempel arbetsgivaransvar, socialförsäkringssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. De två senaste är ju grundstenar i välfärdsstaten Sverige men i dag utformade på ett sådant sätt att du ska vara anställd i ett storföretag eller i offentlig sektor för att kunna ta del av försäkringarna fullt ut. Samtidigt är det arbetsgivare och småföretagare som finansierar dessa system genom egenavgifter och arbetsgivaravgifter, sjuklöner etc. Pandemin har tydligt visat att det är en viktig fråga att driva.

Många företag har drabbats hårt av krisen i samhället. Hur kan gemene man stötta våra småföretagare?

Jag uppmanar alla i Sverige att konsumera lokalt och regionalt i sommar. Mer än någonsin är detta viktigt för att servicenäringar och handel ska överleva och finnas kvar.

Varför tycker du att en småföretagare ska bli medlem i SMÅA?

Med SMÅAs grundförsäkring och vår tilläggsförsäkring kan företagaren trygga sin egen inkomst vid sämre tider och konjunkturnedgångar. Och ju fler medlemmar vi blir desto starkare röst blir vi i sammanhang där våra villkor diskuteras och utreds. 

Hur ser dina sommarplaner ut?

Jag hoppas på en fullbelagd anläggning, fint väder och många glada möten med människor.

Fakta Helena Lundgren

Ålder: 47 
Familj: Mats och barnen Zackarias 11 år och Vilhelm 9 år 
Bor: Degerön i Vindelns kommun, Västerbottens län 
Gör: Driver hotell, camping, café och stugby samt skogshemman 
Intressen: Vara ute i skog och mark, vandra i fjällen och umgås med familj och vänner 
Driver företaget: Forsen i Vindeln AB 
Medlem i SMÅA sedan: 2011 
  

Fler nyheter

 • Hur snabbt får du ditt beslut?

  SMÅA har en stabil handläggningstid. I genomsnitt tar det fyra veckor från det att du ansöker till dess du får beslut i ditt ärende. 
  Läs mer
 • Tips för snabbare handläggning

  När du gör din ansökan om ersättning behöver vi flera uppgifter från dig. För att dina uppgifter ska hamna hos handläggaren direkt bör du använda dig av vår e-tjänst Mina Sidor.
  Läs mer
 • SMÅAs medlemmar erbjuds digital ekonomitjänst

  I våras ingick SMÅA ett samarbete med Aspia som är en av Sveriges största affärspartners inom ekonomi, lön och HR. Syftet med samarbetet är både en bättre kundupplevelse och att underlätta för den enskilde företagaren. Som medlem erbjuds du även en del…
  Läs mer
 • I Almedalen för att sätta ljus på trygghetssystemet för företagare

  Tillsammans gör vi SMÅA stora. Det är inte bara ord, utan det är tillsammans vi kan få till bättre villkor för företagare i trygghetssystemet. Denna vecka befinner sig representanter för SMÅA på Almedalsveckan i Visby för att lyfta fram våra medlemmars önskemål om förbättrade villkor i arbetslöshetsförsäkringen.
  Läs mer
Visa fler nyheter