Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Färre karensdagar 2022

Antalet karensdagar minskas från sex till två dagar under 2022. Det beslutades i riksdagen och gäller till och med den 1 januari 2023. Det beslutades samtidigt som lättnaderna för företagare förlängdes. Under 2022 behöver du bara göra två karensdagar. Detta gäller även…

Antalet karensdagar minskas från sex till två dagar under 2022. Det beslutades i riksdagen och gäller till och med den 1 januari 2023. Det beslutades samtidigt som lättnaderna för företagare förlängdes.

Under 2022 behöver du bara göra två karensdagar. Detta gäller även om du tidigare har fått ett beslut där det står att du ska göra sex karensdagar.

Vad innebär karens?

Precis som alla försäkringar har arbetslöshetsförsäkringen en självrisk, den kallas karens i a-kassan. Dessa karensdagar behöver du göra innan du får a-kassa. En karensdag är en arbetslös dag som du inte får ersättning för.

Fortsatta lättnader för dig som företagare

I år kan du lägga din verksamhet vilande upprepade gånger. Lättnaderna för företagare innebär också att du kan vidta vissa åtgärder i din vilande verksamhet och ändå betraktas som arbetslös i försäkringens mening. 

Du kan marknadsföra dig

Exempel på tillåtna åtgärder är kund- eller leverantörskontakter, uppdatera webbplatsen eller sociala medier om syftet är att du ska kunna starta upp din verksamhet igen. Däremot kan du inte arbeta med exempelvis offerter eller annan typ av förberedelse inför ett uppdrag, om du gör det anses du ha återupptagit din verksamhet. Denna bestämmelse upphör att gälla den 31 december 2022.

Fler nyheter

 • Riksdagen röstar om ny arbetslöshetsförsäkring

  I morgon beslutar riksdagen om en ny arbetslöshetsförsäkring. Om en majoritet i riksdagen säger ja till förslaget träder den nya lagen i kraft den 1 oktober 2025. Den nya försäkringen baseras på din inkomst och innehåller flera förändringar. Här går vi igenom några av dessa.
  Läs mer
 • Ta reda på om vi behöver ditt slutskattebesked

  Skatteverket börjar skicka ut slutskattebesked mellan den 3–7 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj. Du som har ansökt om ersättning och väntar på att få ett beslut om a-kassa kan behöva bifoga en kopia av ditt slutskattebesked till din ansökan.
  Läs mer
 • Extra utbetalning

  En systemuppdatering som ägde rum under helgen har orsakat problem i handläggningssystemen. På grund av det kommer vi att göra en extra utbetalning på måndag nästa vecka.
  Läs mer
 • Avvikande öppettider i juni

  Under juni månad är vår telefoni stängd vid två tillfällen, i samband med nationaldagen och på midsommarafton.  Vi har öppet som vanligt mellan 9–11 på klämdagen den 7 juni.
  Läs mer
Visa fler nyheter