Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Om du använder en enhet med operativsystemet IOS version 13.4.1 finns en inställning för integritetsskydd som gör att Cookie Failure kan uppstå. Du kan läsa mer om hur du löser detta i vår FAQ .

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Färre karensdagar 2022

Antalet karensdagar minskas från sex till två dagar under 2022. Det beslutades i riksdagen och gäller till och med den 1 januari 2023. Det beslutades samtidigt som lättnaderna för företagare förlängdes. Under 2022 behöver du bara göra två karensdagar. Detta gäller även…

Antalet karensdagar minskas från sex till två dagar under 2022. Det beslutades i riksdagen och gäller till och med den 1 januari 2023. Det beslutades samtidigt som lättnaderna för företagare förlängdes.

Under 2022 behöver du bara göra två karensdagar. Detta gäller även om du tidigare har fått ett beslut där det står att du ska göra sex karensdagar.

Vad innebär karens?

Precis som alla försäkringar har arbetslöshetsförsäkringen en självrisk, den kallas karens i a-kassan. Dessa karensdagar behöver du göra innan du får a-kassa. En karensdag är en arbetslös dag som du inte får ersättning för.

Fortsatta lättnader för dig som företagare

I år kan du lägga din verksamhet vilande upprepade gånger. Lättnaderna för företagare innebär också att du kan vidta vissa åtgärder i din vilande verksamhet och ändå betraktas som arbetslös i försäkringens mening. 

Du kan marknadsföra dig

Exempel på tillåtna åtgärder är kund- eller leverantörskontakter, uppdatera webbplatsen eller sociala medier om syftet är att du ska kunna starta upp din verksamhet igen. Däremot kan du inte arbeta med exempelvis offerter eller annan typ av förberedelse inför ett uppdrag, om du gör det anses du ha återupptagit din verksamhet. Denna bestämmelse upphör att gälla den 31 december 2022.

Fler nyheter

 • Samarbete med företagaren i fokus

  Att vara företagare ska vara tryggt och enkelt. Vi på SMÅA – a-kassan för företagare – värnar om din trygghet och vill att det ska vara enkelt att vara företagare. Precis som Aspia vill genom sina tjänster. Av den anledningen har vi nu inlett ett samarbete.
  Läs mer
 • Telefontider vecka 20

  Under vecka 20 har vi förändrade öppettider i telefonin.
  Läs mer
 • Fortsatta lättnader för företagare

  I år gäller tillfälliga regler för företagare som får ersättning från a-kassan. Det innebär bland annat att det är tillåtet att marknadsföra sin verksamhet med bibehållen a-kassa. Enligt huvudregeln måste en företagare upphöra med sin näringsverksamhet helt eller inte göra några åtgärder…
  Läs mer
 • Träffa SMÅA på Starta & Driva Företag-dagen

  Den 3 maj arrangeras Starta & Driva Företag-dagen på Arena Sergel i Stockholm. Det är ett öppet forum där alla är välkomna, allt från entreprenörer till små och medelstora företag, eller för dig som bara är nyfiken och funderar på att starta eget.
  Läs mer
Visa fler nyheter