Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Det tillfälliga regelverket för företagare upphör

Från och med 1 januari 2024 upphör det tillfälliga regelverket att gälla och i stället införs en treårsregel för vilande företag.

För dig som återupptar verksamheten i ditt företag den 1 januari 2024, eller senare, innebär denna regel att det måste gå tre år innan du på nytt kan lägga företaget vilande och beviljas arbetslöshetsersättning.

Från och med den 1 januari 2024 är det inte heller tillåtet att marknadsföra verksamheten under tiden du får arbetslöshetsersättning.

Bakgrund

Från den 13 april 2020 till den 31 december 2023 gäller ett antal tillfälliga regler i arbetslöshetsförsäkringen. Flera av dessa regler har permanent införts och nämns därför inte i denna nyhet.

Om det är något du undrar över kan du ringa oss eller skicka ett meddelande i Mina sidor. 

Vilandereglerna lättades upp  

Du som företagare har under åren 2020 till 2023 haft möjlighet att få ersättning flera gånger då det inte vidtagits åtgärder i verksamheten, så kallat vilande företag. Den ordinarie regeln, kallad femårsregeln, har inte tillämpats under de senaste tre åren sedan pandemin. 

Viss marknadsföring har tillåtits

Det har varit möjligt att vidta vissa marknadsföringsåtgärder. Exempelvis genom kund- eller leverantörskontakter eller uppdateringar av webbplatser eller sociala medier om åtgärderna endast syftat till att senare kunna återuppta verksamheten.

Här kan du läsa regeringens pressmeddelande gällande dessa förändringar i förordningen.

 

Fler nyheter

 • Riksdagen röstar om ny arbetslöshetsförsäkring

  I morgon beslutar riksdagen om en ny arbetslöshetsförsäkring. Om en majoritet i riksdagen säger ja till förslaget träder den nya lagen i kraft den 1 oktober 2025. Den nya försäkringen baseras på din inkomst och innehåller flera förändringar. Här går vi igenom några av dessa.
  Läs mer
 • Ta reda på om vi behöver ditt slutskattebesked

  Skatteverket börjar skicka ut slutskattebesked mellan den 3–7 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj. Du som har ansökt om ersättning och väntar på att få ett beslut om a-kassa kan behöva bifoga en kopia av ditt slutskattebesked till din ansökan.
  Läs mer
 • Extra utbetalning

  En systemuppdatering som ägde rum under helgen har orsakat problem i handläggningssystemen. På grund av det kommer vi att göra en extra utbetalning på måndag nästa vecka.
  Läs mer
 • Avvikande öppettider i juni

  Under juni månad är vår telefoni stängd vid två tillfällen, i samband med nationaldagen och på midsommarafton.  Vi har öppet som vanligt mellan 9–11 på klämdagen den 7 juni.
  Läs mer
Visa fler nyheter