Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Om du använder en enhet med operativsystemet IOS version 13.4.1 finns en inställning för integritetsskydd som gör att Cookie Failure kan uppstå. Du kan läsa mer om hur du löser detta i vår FAQ .

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekomenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

Det tillfälliga regelverket för företagare upphör

Från och med 1 januari 2024 upphör det tillfälliga regelverket att gälla och i stället införs en treårsregel för vilande företag.

För dig som återupptar verksamheten i ditt företag den 1 januari 2024, eller senare, innebär denna regel att det måste gå tre år innan du på nytt kan lägga företaget vilande och beviljas arbetslöshetsersättning.

Från och med den 1 januari 2024 är det inte heller tillåtet att marknadsföra verksamheten under tiden du får arbetslöshetsersättning.

Bakgrund

Från den 13 april 2020 till den 31 december 2023 gäller ett antal tillfälliga regler i arbetslöshetsförsäkringen. Flera av dessa regler har permanent införts och nämns därför inte i denna nyhet.

Om det är något du undrar över kan du ringa oss eller skicka ett meddelande i Mina sidor. 

Vilandereglerna lättades upp  

Du som företagare har under åren 2020 till 2023 haft möjlighet att få ersättning flera gånger då det inte vidtagits åtgärder i verksamheten, så kallat vilande företag. Den ordinarie regeln, kallad femårsregeln, har inte tillämpats under de senaste tre åren sedan pandemin. 

Viss marknadsföring har tillåtits

Det har varit möjligt att vidta vissa marknadsföringsåtgärder. Exempelvis genom kund- eller leverantörskontakter eller uppdateringar av webbplatser eller sociala medier om åtgärderna endast syftat till att senare kunna återuppta verksamheten.

Här kan du läsa regeringens pressmeddelande gällande dessa förändringar i förordningen.

 

Fler nyheter

 • Ny företagarserie: SMÅA möter

  I år drar vi på SMÅA igång en ny serie under titeln SMÅA möter. Förutom att besöka företagare inom olika branscher ska vi även träffa experter som kan ge dig som företagare tips och råd. I det första avsnittet möter vi Mattias…
  Läs mer
 • Föreningsstämma 23 maj 2024

  Den 23 maj 2024 håller SMÅA ordinarie föreningsstämma. Stämman hålls i Kiruna, Norrbottens län. Alla medlemmar har möjlighet att framföra ett ärende för behandling på stämman. Ett sådant ärende ska vara SMÅAs styrelse tillhanda senast 15 mars. Ärenden ska skickas in skriftligt.…
  Läs mer
 • Så klarar du svackor i företaget

  Det kan hända att allt inte blir som man tänkt sig. Här har vi samlat några tips om du vill agera proaktivt eller om du har en svacka i ditt företagande.
  Läs mer
 • SMÅA förstärker sitt team

  För att möta våra medlemmars behov ännu bättre ska SMÅAs team förstärkas. SMÂA söker nu både försäkringsutredare och medlemshandläggare.  Här kan du läsa mer om våra lediga tjänster.  
  Läs mer