Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

A-kassan en valfråga – men görs det tillräckligt?

I sitt första maj-tal meddelade statsministern att Socialdemokraterna går till val på att göra förstärkningen av a-kassan permanent. Magdalena Andersson konstaterade att ersättningsnivåerna halkat efter och att det blev akut att åtgärda detta under pandemin. De vill att både grund- och takbeloppet ska ligga kvar på samma nivå som i dag.
Foto: Valmyndigheten

SMÅA välkomnar att a-kassan ser ut att bli en valfråga. Däremot anser vi inte att det är tillräckligt stort fokus på företagarperpektivet. Ett modernt regelverk för a-kassan bör säkerställa även företagares trygghet och vara anpassad efter deras verklighet.

Vi anser att även de tillfälliga lättnaderna för företagare i a-kassan ska övergå till att bli permanenta. Det skulle innebära att en företagare kan lägga sitt företag vilande och samtidigt vidta vissa åtgärder i syfte att kunna återuppta verksamheten i ett senare skede.

Vi uppmuntrar lagstiftaren att ta tillfället i akt och behålla lättnader för att trygga företagares tillvaro. Även dessa delar är värd att bevara, pandemi eller ej, i enlighet med betänkandet SOU 2021:98 Ett förbättrat trygghetssystem för företagare – enklare och mer förutsägbart.

I egenskap av medlemsorganisation beror SMÅAs möjligheter att påverka dessa frågor på vår storlek. Just därför vill vi uppmana dig att tipsa andra företagare om oss – för sin egen trygghet och för företagare i allmänhet. Tillsammans skapar vi ett Sverige fullt av trygga företagare.

Bild: Valmyndigheten

Fler nyheter

 • Almedalsveckan för SMÅA

  SMÅA efterfrågar ett större fokus på företagarfrågor under Almedalsveckan. - Det var få punkter i programmet som handlade om just företagande och entreprenörskap. SMÅA har en viktig roll att vara med där och lyfta just företagarfrågorna, säger Ulrika Westergren, kassaföreståndare.
  Läs mer
 • Två gratismånader för SMÅAs medlemmar

  Som medlem i SMÅA har du tillgång till förmånliga försäkringar som säkerställer din trygghet i olika situationer. Som medlem får du även de två första månaderna utan kostnad.
  Läs mer
 • Ny arbetslöshetsförsäkring från oktober 2025

  Den 18 juni antog riksdagen en ny arbetslöshetsförsäkring. Den nya lagen träder i kraft den 1 oktober 2025. Den nya försäkringen baseras på din inkomst och innehåller flera förändringar. Här går vi igenom några av dessa.
  Läs mer
 • Ta reda på om vi behöver ditt slutskattebesked

  Skatteverket börjar skicka ut slutskattebesked mellan den 3–7 juni till dig som deklarerade senast den 2 maj. Du som har ansökt om ersättning och väntar på att få ett beslut om a-kassa kan behöva bifoga en kopia av ditt slutskattebesked till din ansökan.
  Läs mer
Visa fler nyheter