Det är lätt att bli medlem

Att bli medlem

Det enda du behöver göra för att bli medlem är att fylla i en ansökan om medlemskap. Om vi får din ansökan före midnatt den sista i månaden kan du bli medlem från och med den första i samma månad.

Du behöver ha en e-legitimation för att kunna skicka din ansökan här. Om du inte har någon e-legitimation kan du ringa oss på 08-723 44 00 så hjälper vi dig.

Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

Om du upplever problem när du ska använda våra e-tjänster rekommenderar vi att du provar en annan webbläsare som stödjs av vår webbplats. Google Chrome, Edge, Firefox och Safari är exempel på sådana webbläsare.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare.

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

 

När tjock-TV:n försvann blev det tvärstopp
- Industriföretagaren, Håkan Svenningsson
Grundat: 1969
Antal anställda: 15
Ägare: Håkan Svenningsson (intervjuad, medlem i SMÅA sedan 1997) Patrik Johansson, Henrik Svensson, Martin Svensson
Skillingaryds Mekaniska

Industriföretagaren

Visst har vi haft en del utmaningar genom åren, bland annat ett par lågkonjunkturer. Men värst var det när tjock-TV:n försvann. Vi tillverkade TV-ställ. Varje månad sjönk orderingången tills det en dag var tvärstopp. Det var inget vi hade kunnat förutse. Utmaningen var att hitta andra kunder och växa på befintliga kunder. Vi valde även att satsa på ett bredare sortiment. Då är vi inte lika känsliga för konjunktursvängningar.

SMÅA var det enda alternativet
Jag gick med i SMÅA när jag blev delägare i Skillingaryds Mekaniska. För mig var SMÅA det enda alternativet. SMÅA är den enda a-kassan som har ett småföretagarperspektiv.
Skillingaryds Mekaniska grundades 1969 av min farbror, min pappa kom in i företaget strax därpå. På den tiden tillverkade företaget isskrapor. Om du ägde en bil på sjuttiotalet ägde du förmodligen även en av våra isskrapor. I dag är Skillingaryds Mekaniska ett företag inom tillverkningsindustrin. Vi utvecklar och tillverkar hydraulcylindrar, kontorsmöbler och andra produkter där bockning, pressning, svetsning och bearbetning ingår.

Otryggt att vara småföretagare
Min pappa köptes ut ur företaget 1973. Han hade familj och tyckte att det kändes otryggt att vara småföretagare. I mitten av 1990-talet var vi fyra anställda som erbjöds att bli delägare. Det var en form av generationsskifte. Jag ser ljust på framtiden. Målet är att ha ett stabilt företag, som är mycket konkurrenskraftigt. Vi ska vara lite snabbare, lite bättre. Skillingaryds Mekaniska ska alltid leverera rätt produkter i rätt tid till rätt pris.

Långsiktig strategi
För oss är den största investeringen att nyanställa och utbilda ny personal. Lyckligtvis har vi mycket låg personalomsättning. Folk trivs här. Tror det beror på att vi fyra är delaktiga i produktionen, vi har en kontinuerlig dialog med våra medarbetare.

Som småföretagare är det viktigt att ha en långsiktig strategi. Du bör ha en plan så att du klarar en lågkonjunktur. Visst kan du kortsiktigt ta ut lite mindre i lön för att minska kostnaderna, men det finns en risk med det. Det kan leda till lägre ersättning från a-kassan, eftersom ersättningen baseras på din inkomst. Många känner inte till det, utan det kan komma som en tråkig överraskning.

Nytt varje dag
Det bästa med att vara småföretagare är att du lär dig något nytt varje dag. Du är helt enkelt tvungen att lära dig. Vi står under samma regler som stora börsnoterade företag. Som småföretagare har jag en frihet som är få förunnad. Jag kan exempelvis ta semester när det passar mig. Eller nej, förresten, det är inte riktigt sant. Jag måste förbereda en hel del. Det går inte att bara ge sig iväg hur som helst – även om man är sin egen…

Våra medlemmar

12 september, 2022
JA Inkasso & Consulting AB
Det finns många anledningar att vara egenföretagare. Friheten är det som Gävleföretagaren Jörgen Arvebäck värdesätter högst. – Att kunna planera och styra min vardag och livsinriktning men även att tidsmässigt kunna planera mitt liv, säger han.
21 oktober, 2021
Bagaren
I början när jag drev företaget och det gick knackigt kunde jag låta bli att ta ut lön och i stället leva på frugan. I dag gör det ingen skillnad om jag tar ut en lön eller om jag inte gör det. Det är som att försöka stoppa en tankbåt. Vi har ingen bromskraft. Det rör sig om otroliga summor när man blir stor. Det är nästan lite obehagligt.
7 maj, 2021
Brodösen
Vi säljer profil- och arbetskläder med broderade logotyper till företag. I dag har vi 1 400 företagskunder framförallt i trakten mellan Umeå och Sundsvall. Vi har även en del kunder i övriga Sverige och i Norge. När jag var yngre reste min pappa över till USA och såg att man kunde beställa kepsar med sitt namn broderat.
13 januari, 2022
Byggsatskillen
Det är inte mycket i mitt liv som blivit så som jag tänkt mig. När jag var yngre var jag helt säker på att jag skulle bli civilingenjör i datateknik, men ett missförstånd med syokonsulenten fick livet att ta en annan riktning. Hon missade mitt mattebetyg, så jag kom inte in på utbildningen jag sökte.
Visa fler medlemmar