Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

1 200 kronor om dagen om du blir arbetslös

”Blir man arbetslös kan man få 1 200 kronor om dagen”

Många företagare försäkrar sin utrustning – men de försäkrar underligt nog inte sig själva.

För bara 159 kronor i månaden får man nämligen ett tryggt skyddsnät att landa i om uppdragen av någon anledning skulle försvinna även som företagare.
Endast två dagars eventuell ersättning motsvarar alltså hela årsavgiften.

– Blir man arbetslös kan man få 1200 kronor om dagen och det är mycket pengar för många av våra medlemmar, säger Cecilia Fors, försäkringsexpert på Småföretagarnas a-kassa SMÅA.

Faktum är ju att många företagare inte ens vet om att de kan få a-kassa om man inte längre har någon verksamhet i bolaget, och en anledning är att reglerna ser annorlunda ut i dag än de gjorde tidigare. Lade man företaget vilande då så tvingades man sedan vänta fem år innan man hade möjlighet att få ersättning om företaget skulle vara vilande igen, men så är det inte längre.


Lägga företaget vilande

Går affärerna av någon anledning dåligt nu kan man under en period lägga företaget vilande och i stället ta ut a-kassa och sedan köra igång igen utan några kompromisser.

Om man är med i till exempel SMÅA, vill säga.

– Tidigare tvingades man att stänga ner sin hemsida och fick man inte ha någon aktivitet alls i företaget om det lades som vilande. Nu kan du i stället ha kvar allt och låta det puttra passivt i bakgrunden medan du får a-kassa. Man kan fortsätta sköta sin marknadsföring under uppehållet, ha viss kontakt med kunder och ge offerter, och när man sedan är redo att väcka liv i sitt företag igen är det bara att köra. Det är en väldig förbättring mot tidigare, en förbättring som vi tror har räddat en massa företag från till exempel konkurs eller nedläggning, säger Cecilia Fors på SMÅA.

Allt detta får du som medlem i SMÅA
Här kan du se vad som ingår!

Vilka regler styr hur mycket a-kassa man får och hur länge?

– Det är exakt samma regelverk som för en vanlig arbetstagare. Man ska ha varit medlem i SMÅA en viss tid och arbetat ett visst antal timmar per månad och haft förvärvsinkomst. Efter ett år som medlem kvalificerar man sig för 80 procent av sin tidigare inkomst.

Cecilia Fors

”Sluta inte ta ut lön”

Det finns dock en del fällor man bör undvika. Eftersom a-kassans ersättning grundas på både lön och arbetade timmar gäller det till exempel att både arbeta och att kunna visa att man förvärvsarbetat och haft inkomst från företaget för att få full ersättning.

– I ett aktiebolag minskar många sin egen lön och lever på besparingar för att rädda kvar bolaget och hålla det vid liv. Men arbetar man bara halvtid och tar ut en halv lön får man bara halv ersättning från a-kassan, så inkomsten och normalarbetstiden de senaste tolv månaderna är väsentlig, säger Cecilia Fors och fortsätter:

– Så får man för lite uppdrag i företaget, gå gärna till Arbetsförmedlingen hellre för tidigt än för sent och informera dem om läget. Då kan du i stället ta ett aktivt beslut att lägga verksamheten vilande, få ersättning från a-kassan och i lugn och ro se om du kan få liv i företaget igen. Så, om det är möjligt, sluta inte ta ut lön och gå även till Arbetsförmedlingen i tid, de råden vill jag ge.

Upp till 1 200 kronor om dagen om du blir arbetslös
Därför är SMÅA ett måste för alla småföretagare

”Frustrerande och synd”

SMÅA har funnits ända sedan 1969, men faktum är att många företagare trots det inte ens vet om att de har rätt till a-kassa. En undersökning för några år sedan visade nämligen att många av de cirka en miljon företagare som fanns registrerade i Sverige, inte ens visste att SMÅA fanns. Och siffran är än i dag hög.

Cecilia Fors suckar och säger:

– Många företagare tror att a-kassan bara omfattar anställda. Och det var så från allra första början, men inte längre. Så det är både frustrerande och väldigt synd att folk inte vet om att vi finns.

Vad vill du säga till de som inte är med?

– Det är en billig försäkring mot det värsta som kan hända ens verksamhet. För många är det värsta ett livsverk som pulveriseras sönder. Det är tragedi på så många nivåer, men då har man åtminstone en inkomst tryggad för en väldigt liten peng. 159 kronor i månaden är för många en försumbar summa, och blir man arbetslös kan man få upp till 1200 kronor om dagen. Även den lägsta dagpenningen på 510 kronor om dagen kan vara mycket pengar för många av våra medlemmar, efter att man levt på lite under en tid… Det är så självklart att försäkra bilen, barnen, hunden, men inte lika självklart att försäkra oss själva mot en arbetslöshet.

Och många företagare försäkrar sina tillgångar.

– Ja, man försäkrar sin utrustning men inte sig själv. Alla borde vara med i a-kassan, så länge man är arbetsför, på samma sätt som att man har en hemförsäkring. Jag är lyckligt lottad som aldrig har varit arbetslös, men om jag blir det så har jag åtminstone ett skyddsnät. Så alla företagare borde faktiskt vara med i SMÅA.

Borde vara en självklarhet

Cecilia Fors tystnar ett ögonblick innan hon plockar upp tråden igen.

– Det är en vanlig missuppfattning bland företagare att man behöver göra sig av med allt, men man behöver inte gå i konkurs utan kan lägga företaget vilande och hänga upp ”tillfälligt stängt”-skylten. Då kan man få ersättning samtidigt som man har kvar allting i bolaget. Så att vara med i SMÅA är helt enkelt en väldigt billig livlina och när ekonomin sedan ljusnar går det snabbt att komma igång med företaget igen. 159 kronor i månaden för den tryggheten, ja, det borde faktiskt vara en självklarhet för alla.

Bryter man ner det så motsvarar alltså två dagars full ersättning hela årsavgiften… Så ja, det borde faktiskt vara just en självklarhet.

Ett tryggt arbetsliv – för 159 kronor i månaden
Blir medlem i SMÅA direkt här!

Varför SMÅA?

Sveriges största a-kassa för småföretagare

SMÅA har 110 000 medlemmar över hela landet i alla möjliga branscher.

Oberoende

Vi är en renodlad a-kassa utan kopplingar till fackförbund eller politisk organisation. Månadsavgiften är 159 kronor.

Specialister

Vi är specialiserade på företagarfrågor och har lång erfarenhet, det gör att vi kan guida dig rätt om du har frågor eller blir arbetslös.

Medlemsservice

Kundtjänst och handläggare som kan ge dig rådgivning, personlig service och ifyllnadsstöd om du blir arbetslös.

Familjeskydd

Även familjemedlemmar anställda i företaget kan ansluta sig.

Inkomstförsäkring med konkursskydd

Du kan välja att lägga till en inkomstförsäkring med konkursskydd, marknadens starkaste skydd för företagare.

Uppdaterat: 9 november 2021