Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

SMÅA gav Ulf chansen att göra comeback som företagare

Företagaren Ulf Elgehed har varit medlem i SMÅA sedan 1986. Det är ett beslut som han inte har ångrat. När pandemin slog till hade Ulf inget annat val än att sätta sitt företag i konkurs. SMÅA klev in och efter en tid med ersättning från a-kassan kunde han ta sig an företagarrollen igen.


Det betyder väldigt mycket för mig att jag kunnat komma tillbaka som företagare

Ulf Elgehed är egenföretagare sedan 40 år tillbaka, främst verksam inom reklam och marknadsföring. Han beskriver sig själv som en sann entreprenör i balans med familj och fritid.

– Jag ser för det mesta positivt på livet och umgås gärna i kreativa miljöer där fysiska möten är en viktig del, berättar han.

Som att vara en allkonstnär

Under de senaste åren har Ulf agerat som konsult/projektledare inom företagsetableringar parallellt med att vara handledare för universitetsstudenter.

– Det bästa med att vara egenföretagare är att man får använda sin kreativitet i med och motgång. Att bygga relationer, bygga bredare kunskap likt en allkonstnär att även anpassa sina kunskaper efter ändrade regler och förutsättningar, säger Ulf.

Trygghet för familjen

Oavsett hur driven och framgångsrik en företagare är går det inte att förbereda sig för konsekvenserna orsakade av en pandemi. Ulf hade inget annat val än att sätta sitt bolag i konkurs och anmäla sig som arbetssökande.

– Så hårt som pandemin slog hade man inte kunnat föreställa sig. Jag är glad över att jag snabbt tog beslutet att lägga ner företaget och att jag kunde få ersättning från a-kassan. Det innebar en stor trygghet för mig och min familj, säger han.

Tips – skaffa en erfaren mentor

Ulf, som har lång erfarenhet som företagare i både med- och motgång, delar gärna med sig av sin kunskap till andra företagare.

– Redan från start bör man skaffa sig goda erfarna mentorer från olika branscher. Var lyhörd och ödmjuk, se till att omge dig med rätt människor och skaffa ett stort kontaktnät.

En annan del som Ulf vill lyfta fram är ett medlemskap i a-kassan. Ulf berättar att han fick höra talas om SMÅA, a-kassan för företagare, i början på 80-talet genom äldre företagare. Några år senare valde han att gå med.

– För att känna trygghet är det viktigt att vara rätt försäkrad både i sitt företag och privat. Att driva företag går upp och ner och vi är mer känsliga för yttre påverkan därför är rätt försäkring viktigt. A-kassan innebär en låg månadskostnad men ger en bra försäkring om det inte går som du har tänkt dig. Du kan även intyga en inkomst för hyresvärdar, banker med flera, säger Ulf Elgehed.

FAKTA

Ålder: 61 år

Bor: Växjö

Familj: Gift, 2 barn och 2 barnbarn

Företag/bransch: Grafiska branschen

Arbetar som: Projektledare inom reklam samt etableringar för bygg, mark, exploatering.

Medlem i SMÅA sedan: 1986

Varför SMÅA?

Sveriges största a-kassa för småföretagare

SMÅA har 110 000 medlemmar över hela landet i alla möjliga branscher.

Oberoende

Vi är en renodlad a-kassa utan kopplingar till fackförbund eller politisk organisation. Månadsavgiften är 159 kronor.

Specialister

Vi är specialiserade på företagarfrågor och har lång erfarenhet, det gör att vi kan guida dig rätt om du har frågor eller blir arbetslös.

Medlemsservice

Kundtjänst och handläggare som kan ge dig rådgivning, personlig service och ifyllnadsstöd om du blir arbetslös.

Familjeskydd

Även familjemedlemmar anställda i företaget kan ansluta sig.

Inkomstförsäkring med konkursskydd

Du kan välja att lägga till en inkomstförsäkring med konkursskydd, marknadens starkaste skydd för företagare.