Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

Stor säkerhet om någonting skulle hända

”Innebär en stor säkerhet om någonting skulle hända”

Välrenommerad yrkesman och företagare i en bransch där uppdragen bara haglar in.
Att vara med i SMÅA är likväl en självklarhet för Ted Fransson.
Anledningen? Att A-kassan är en försäkring och att man borde försäkra sitt arbete på samma sätt som man försäkrar sitt hem.
– Det går väldigt bra nu, men sedan? Det är otroligt skönt med tryggheten som SMÅA ger, säger han.

Samtalet drunknar då och då i höga ljud från maskiner i bakgrunden. Ted Fransson skrattar till och ursäktar. Han är arbetar bland annat med betongrenovering, vattentätning av betong och asbestsaneringar i Jönköping med omnejd, ett område där det både rivs och byggs väldigt mycket, och det vore ingen överdrift att påstå att arbetet ger honom mycket att göra.


Inte drabbad av pandemin

– Jag har aldrig varit arbetslös i hela mitt liv, det har alltid funnits väldigt mycket jobb. Just nu arbetar jag i ett parkeringsgarage på Kungsängen här i Jönköping. Det är en jäkla massa att fixa, det har blivit fel på ett membran och grejer här och det är billigare och enklare att fixa allt det inifrån än att gräva upp hela skiten, säger Ted Fransson.

Pandemin har inte drabbat honom, tvärtom. För om han tidigare hade fullt upp som anställd i ett bolag har han nu nästan ännu mer att göra som en egenanställd företagare.

Han startade eget så sent som i mars i år eftersom efterfrågan i hans bransch både är och länge har varit stor och då det är skönt att ha kontroll över sin egen tillvaro.

– Min pappa har haft eget och jag ville också ha eget och bara köra. Jag gillar ansvar, och med det ansvar som jag tidigare tog på jobbet så kunde jag lika gärna ta det ansvaret under egen flagg. Och det har gått fantastiskt bra. Jag har egentligen mer uppdrag än jag behöver, vilket enbart är positiva problem, och jag skulle lätt kunnat ha en anställd redan nu. Jag vill helst bygga upp en ekonomisk buffert i bolaget först bara, säger han.

Allt detta får du som medlem i SMÅA
Här kan du se vad som ingår!

”Alltid varit med i a-kassan”

Att vara med i småföretagarnas a-kassa – SMÅA – är dock en självklarhet för Ted Fransson, även om allt alltså rullar på galant för tillfället. För att försäkra sitt arbete är helt enkelt lika självklart som att försäkra sitt hem och sin bil.

– Jag har alltid varit med i a-kassan, även om jag verkar i en bransch där det alltid funnits väldigt mycket jobb. När jag var anställd var jag med i Byggnads och nu är jag med i SMÅA. Det är en självklarhet för mig, säger han.

Det var dock inte självklart att man kunde gå med i a-kassan som företagare. För, dessvärre, som så många andra som driver eget visste han först inte ens att SMÅA, och därmed möjligheten till a-kassa, fanns.

– Jag pratade både med lite kompisar och några släktingar som driver, och har drivit, eget, och de berättade om SMÅA. Och så fort jag fick höra att man kunde ha arbetslöshetsförsäkring även som egen företagare så gick jag med. Månadsavgiften är låg, så det är inga pengar vi pratar om, och det innebär framför allt en stor säkerhet om något faktiskt skulle hända, säger Ted Fransson.

”Sluta inte ta ut lön”

Det finns dock en del fällor man bör undvika. Eftersom a-kassans ersättning grundas på både lön och arbetade timmar gäller det till exempel att både arbeta och att kunna visa att man förvärvsarbetat och haft inkomst från företaget för att få full ersättning.

– I ett aktiebolag minskar många sin egen lön och lever på besparingar för att rädda kvar bolaget och hålla det vid liv. Men arbetar man bara halvtid och tar ut en halv lön får man bara halv ersättning från a-kassan, så inkomsten och normalarbetstiden de senaste tolv månaderna är väsentlig, säger Cecilia Fors och fortsätter:

– Så får man för lite uppdrag i företaget, gå gärna till Arbetsförmedlingen hellre för tidigt än för sent och informera dem om läget. Då kan du i stället ta ett aktivt beslut att lägga verksamheten vilande, få ersättning från a-kassan och i lugn och ro se om du kan få liv i företaget igen. Så, om det är möjligt, sluta inte ta ut lön och gå även till Arbetsförmedlingen i tid, de råden vill jag ge.

Upp till 1 200 kronor om dagen om du blir arbetslös
Därför är SMÅA ett måste för alla småföretagare

”Då har jag en säkerhet”

Ja, att försäkra sitt hem, sin bil och sitt husdjur är förstås en självklarhet, så att för endast 159 kronor i månaden även försäkra sin tillvaro om man skulle bli arbetslös borde förstås vara det med. Rullar arbetslivet på som vanligt är det en försvinnande liten summa oavsett, och om något skulle hända så motsvarar alltså bara två dagars a-kassa hela årsavgiften.

Så att vara medlem borde faktiskt vara en no-brainer för alla med eget företag.

– Om den senaste tiden har lärt oss något så är det att allt kan gå jävligt fort. På jobbet, i livet. Så jag vill någonstans räkna med det värsta och ta höjd för att det värsta faktiskt kan ske. Förhoppningsvis fortsätter allt att gå bra men om inte, då har jag en säkerhet. En trygghet. Och det känns verkligen väldigt skönt, säger Ted Fransson.

Ett tryggt arbetsliv – för 159 kronor i månaden
Blir medlem i SMÅA direkt här!

Varför SMÅA?

Sveriges största a-kassa för småföretagare

SMÅA har 110 000 medlemmar över hela landet i alla möjliga branscher.

Oberoende

Vi är en renodlad a-kassa utan kopplingar till fackförbund eller politisk organisation. Månadsavgiften är 159 kronor.

Specialister

Vi är specialiserade på företagarfrågor och har lång erfarenhet, det gör att vi kan guida dig rätt om du har frågor eller blir arbetslös.

Medlemsservice

Kundtjänst och handläggare som kan ge dig rådgivning, personlig service och ifyllnadsstöd om du blir arbetslös.

Familjeskydd

Även familjemedlemmar anställda i företaget kan ansluta sig.

Inkomstförsäkring med konkursskydd

Du kan välja att lägga till en inkomstförsäkring med konkursskydd, marknadens starkaste skydd för företagare.

Uppdaterat: 9 november 2021