Logga in i våra e-tjänster

Med våra e-tjänster kan du som är medlem enkelt hantera allt som rör ditt medlemskap, din ersättning och din betalning.

MINA SIDOR

Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter, kommunicera med din handläggare

MITT MEDLEMSKAP

Se dina inbetalningar och ditt OCR-nummer. Uppdatera dina kontaktuppgifter.

BankID

För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank eller hos Telia.

Bagaren

Vivels bageri
www.vivels.se

Grundat: 1932
Antal anställda: 50
Ägare: Stefan Fritzdorf, medlem i SMÅA sedan 2004

Även vi företagare måste ha ett inkomstskydd

I början när jag drev företaget och det gick knackigt kunde jag låta bli att ta ut lön och i stället leva på frugan. I dag gör det ingen skillnad om jag tar ut en lön eller om jag inte gör det. Det är som att försöka stoppa en tankbåt. Vi har ingen bromskraft. Det rör sig om otroliga summor när man blir stor. Det är nästan lite obehagligt.

Vi har öppet 362 dagar om året. De enda dagarna som är heliga är midsommarafton, julafton och nyårsafton. Jag är ekonom från början. Fick i uppdrag av min familj att sälja av delar av företaget, som då bestod av hotell, nattklubb, restauranger, värdshus och bageri. Vi bestämde oss för att behålla bageriet och Vivels på Kungsgatan. Jag insåg att om det skulle bli lönsamt måste jag lära mig baka och på den vägen är det.

Fördelen är friheten
Fördelen med att vara företagare är framförallt friheten. Även om man inte är fri är man fri. Du får göra vad du vill. Du kan förverkliga dina egna idéer. Det är också roligt med alla duktiga medarbetare. Det ger mig mycket att kunna inspirera folk. Men ibland går verksamheten bättre när jag inte är på plats…

Den största utmaningen för oss var när de stora livsmedelsföretagen valde att inte längre köpa bröd av oss. De ville ha lägre priser, men vi kunde inte sänka mer. Vi hade två val: lägga ner, eller ställa om. Vi fortsatte som konditorkedja och öppnade egna caféer.

Chockhöjde hyran
En annan utmaning var när fastighetsägaren på Kungsgatan chockhöjde vår hyra. Då flyttade vi från Kungsgatan och ut i periferin. Försäljningen av kontraktet innebar att vi har kunnat självfinansiera köpen av våra egna caféer. I dag har vi åtta butiker/konditorier.

Målet nu är att hitta ett bra läge för en servering mitt i centrala Stockholm. Vi behöver ett flaggskepp som förstärker vårt varumärke. Jag har också börjat fundera på franchise. Skulle jag varit yngre skulle jag definitivt satsa på det. Förresten satsar jag nog på det i vilket fall som helst…

SMÅA – en hygienfaktor
Jag var över 40 år när jag gick med i SMÅA. Ser det som en hygienfaktor. Du försäkrar ditt företag, din bil, ditt hem – det är självklart att du även måste ha ett inkomstskydd.

Uppdaterat: 18 juni 2020