Startade eget för att rädda sin pappa

Hanna, 32, startade eget för att rädda sin pappa. Fyra år senare finns företaget kvar, men utan Hanna. Hon är glad att hon gick med i SMÅA, a-kassan för företagare när hon startade eget. – Till alla som startar företag vill jag säga, håll koll på budgeten och skaffa ekonomisk trygghet, säger Hanna.

Mjölby, 2014. Hannas pappa Lars driver sedan många år en liten butik där han säljer akvariefiskar och produkter för fritidsfiske. På hösten blir Lars sjuk och kan inte längre ha kvar sin verksamhet. Ytterligare ett problem uppstår: han är fast i ett långt hyreskontrakt för lokalen. Dottern Hanna vill gärna hjälpa till. Hon bestämmer sig för att starta något nytt i den centralt belägna lokalen i Mjölby. Frågan är bara vad? Hanna hade ju aldrig tänkt bli företagare.

Från idé till verklighet
Våren 2015. Hanna, som är djurintresserad, är en driftig person. Hon renoverar lokalen, går djurhållningskurser, träffar leverantörer och läser på nätet om att starta eget. Efter ett halvår öppnar hon sin egen butik – Mjölby Djurbod. Här ska hon sälja husdjur och tillbehör, påhejad av familj och släktingar. Hanna har jobbat extra i pappans butik sen hon var 15 år, så att driva eget ska väl inte vara något större problem?
– Det var väldigt mycket jag inte visste. Om budget, bokföring och kostnader som drar iväg mer än man tror… Budgeten höll inte men jag lärde mig ju under tiden, berättar Hanna.

Ekonomisk trygghet från dag 1
En sak har Hanna stenkoll på, från start. När hon öppnar sin djuraffär går hon samtidigt med i SMÅA. Hanna var tidigare med i Kommunals a-kassa, men googlade sig till att det finns en a-kassa för just småföretagare. Att vara med i en a-kassa hör till, oavsett vad man jobbar med, menar Hanna.
– Jag gick med eftersom det inte är så dyrt och ger en säkerhet, berättar hon.  Men jag vet många som säger ”Va, kan företagare få a-kassa?”.

Våren 2015, när hon öppnar butiken, är fokus på att få butiken att bära sig. Hitta något som gör att hon står sig i konkurrensen.

Ett gott rykte – med ett högt pris
För att ha en chans mot näthandel och etablerade kedjor satsar Hanna på service. Hon vill att butiken ska få ett bra rykte som sprider sig. Hanna ger kunderna goda råd, klipper klor på deras djur, levererar foder till dörren och fixar specialbeställningar. I servicen ingår också att hålla öppet till klockan 18. Men hur kombinerar man det med hämtningar på förskolan, vård av barn? Att vara sjuk själv är förstås inte ens att tänka på.

Hanna kämpar i motvind, med bara en praktikant till hjälp. När hon och sambon separerar – och hon plötsligt har butiken, bostaden och barnens förskola på tre olika orter – blir vardagen omöjlig att få ihop. Men ge upp butiken, det går bara inte.  Och så är hon ju fast i det långa hyreskontraktet.

Lösningen – att anställa
2016. Att anställa någon är dyrt, men Hanna har inget val. Hon tar in en extrajobbare, Emma. Nu måste butiken gå ännu bättre ekonomiskt för att budgeten ska gå ihop. Hon utökar sortimentet, förfinar sina erbjudanden, kämpar på. Hon får stamkunder och rörelsen blir mer stabil. När Emma vill bli delägare ser Hanna ingen annan möjlighet än att dela med sig, trots att hon egentligen inte vill.
– Jag behövde ju avlastningen, så det var bara att finna sig i det.

Efter närmare tre år som egenföretagare blir hon och Emma kompanjoner, och den enskilda firman blir ett aktiebolag. Men avlastningen innebär inte att Hanna arbetar färre timmar – tvärtom. För att få ekonomin att gå ihop extrajobbar hon inom barnomsorgen.

Ännu mer jobb
Våren 2017. Hanna vikarierar på olika förskolor runt om i Mjölby kommun. Hon efterfrågas och trivs. Men jobbar på tok för mycket.
– Det blev ju närmare två heltidsjobb med barnomsorgen och butiken, säger Hanna. Och när jag kände efter insåg jag att jag ville bli av med butiken, helt.

På hösten samma år säljer Hanna sin andel av Mjölby Djurbod till Emma, som blir ensam ägare.
–  Jag gjorde ingen ekonomisk vinst när jag sålde, men vinsten att må bra själv är ju värd mycket, resonerar Hanna.

A-kassa upp till heltid
Sommaren 2018. Hanna som egentligen inte trodde att hon skulle få användning för sitt medlemskap i SMÅA är väldigt glad att hon gick med. Sedan hon sålde butiken har hon a-kassa på 25 procent, som komplement till ett vikariat på 75 procent på en förskola. Driva eget tror hon inte att hon gör igen, men planer för framtiden har hon.
–  Efter sommaren hoppas jag på att läsa till förskollärare på distans, parallellt med vikariatet. Så då blir det fullt upp igen.

Skaffa ekonomisk trygghet. Anslut dig till SMÅA, a-kassa för företagare.

Dela det här

 

Bli medlem här!
128 KR/MÅNAD

 

 

LÄS MER OM SMÅA