Bagaren

Vivels bageri, www.vivels.se

Grundat: 1932, antal anställda: 50 st, omsättning: 40 mkr 2013
Ägare: Stefan Fritzdorf, medlem i SMÅA: 2004

Bagare i medelåldern som håller två brödskivor på en skiva


Även vi företagare måste ha ett inkomstskydd

I början när jag drev företaget och det gick knackigt kunde jag låta bli att ta ut lön och istället leva på frugan. Idag gör det ingen skillnad om jag tar ut en lön eller om jag inte gör det. Det är som att försöka stoppa en tankbåt. Vi har ingen bromskraft. Det rör sig om otroliga summor när man blir stor. Det är nästan lite obehagligt.

Vi har öppet 362 dagar om året. De enda dagarna som är heliga är midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Jag är ekonom från början. Fick i uppdrag av min familj att sälja av delar av företaget, som då bestod av hotell, nattklubb, restauranger, värdshus och bageri. Vi bestämde oss för att behålla bageriet och Vivels på Kungsgatan. Jag insåg att om det skulle bli lönsamt måste jag lära mig baka och på den vägen är det.

 

Fördelen är friheten

Fördelen med att vara företagare är framförallt friheten. Även om man inte är fri är man fri. Du får göra vad du vill. Du kan förverkliga dina egna idéer. Det är också roligt med alla duktiga medarbetare. Det ger mig mycket att kunna inspirera folk. Men ibland går verksamheten bättre när jag inte är på plats…

Den största utmaningen för oss var när de stora livsmedelsföretagen valde att inte längre köpa bröd av oss. De ville ha lägre priser, men vi kunde inte sänka mer. Vi hade två val: lägga ner, eller ställa om. Vi fortsatte som konditorkedja och öppnade egna caféer.

 

Chockhöjde hyran

En annan utmaning var när fastighetsägaren på Kungsgatan chockhöjde vår hyra. Då flyttade vi från Kungsgatan och ut i periferin. Försäljningen av kontraktet innebar att vi har kunnat självfinansiera köpen av våra egna caféer.

I dag har vi ett bageri och sex caféer.

Målet nu är att hitta ett bra läge för en servering mitt i centrala Stockholm. Vi behöver ett flaggskepp som förstärker vårt varumärke. Jag har också börjat fundera på franchise. Skulle jag varit yngre skulle jag definitivt satsa på det. Förresten satsar jag nog på det i vilket fall som helst…

 

SMÅA – en hygienfaktor 

Jag var över 40 år när jag gick med i SMÅA. Ser det som en hygienfaktor. Du försäkrar ditt företag, din bil, ditt hem – det är självklart att du även måste ha ett inkomstskydd.

Dela det här